Român din Germania, amendat cu 5000 de euro, din cauza unui mic obiect aflat în bagaj 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un simplu control de frontieră în Germania, pe autostrada Inntal, în apropiere de Kiefersfelden, s-a transformat într-o lecție costisitoare pentru un cetățean român în vârstă de 35 de ani. Poliția Federală din Rosenheim a anunțat că, în urma unei verificări de rutină efectuate săptămâna trecută, a fost descoperit asupra bărbatului un spray cu piper ilegal, lipsit de orice semn de omologare oficială.

Deși pentru mulți un astfel de obiect pare banal, legislația germană tratează cu maximă seriozitate posesia și utilizarea armelor de autoapărare, inclusiv a spray-urilor iritante. În Germania, spray-urile cu piper sunt considerate arme în sensul legii privind controlul armelor (Waffengesetz), iar deținerea lor este strict reglementată. Ele pot fi deținute legal doar dacă sunt aprobate și marcate corespunzător, de regulă cu inscripția „pentru uz împotriva animalelor” și cu simbolul unei autorizații oficiale.

Bărbatul a fost oprit de polițiști la intrarea în Germania, iar în urma unui control personal, autoritățile au constatat că acesta nu se află la prima abatere de acest fel. Din cauza încălcărilor repetate ale legislației privind armele, parchetul competent a impus constituirea unui depozit de garanție în valoare de 5.000 de euro – o sumă impresionantă pentru un simplu spray neconform. Inițial, românul a refuzat să achite suma, considerând sancțiunea disproporționată.

Însă, în momentul în care i s-a explicat că refuzul de a plăti va atrage aducerea sa în fața instanței, bărbatul a acceptat să achite suma pe loc. Plata i-a permis să își continue călătoria, dar cazul său va fi transmis parchetului, iar românul urmează să fie cercetat penal pentru nerespectarea regimului armelor în Germania.

În România legislația e diferită

 

Cazul scoate în evidență diferențele legislative dintre România și Germania. În România, spray-urile cu piper pot fi achiziționate și deținute fără autorizație, fiind considerate mijloace pasive de autoapărare. Ele nu sunt încadrate ca arme, atâta vreme cât sunt utilizate în limite legale. Însă în Germania, autoritățile tratează aceste dispozitive ca arme în toată regula, supunându-le unor condiții clare de omologare, port și utilizare.

Pentru românii care călătoresc în Germania – fie în tranzit, fie pentru muncă sau turism – este esențial să cunoască și să respecte reglementările locale, chiar și în privința unor obiecte aparent banale. Neatenția sau necunoașterea legii nu sunt considerate circumstanțe atenuante de autoritățile germane, iar amenzile pot fi usturătoare.

În cazul de față, cei 5.000 de euro achitați ca garanție pot fi doar începutul problemelor pentru cetățeanul român, care riscă acum un dosar penal și posibile consecințe pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește dreptul de a intra în spațiul Schengen.

Autoritățile germane îndeamnă toate persoanele care intenționează să intre în țară să se informeze în prealabil cu privire la reglementările vamale și de siguranță, pentru a evita astfel de situații costisitoare și neplăcute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel