Unul dintre subiectele discutate a fost situația tensionată de pe piața imobiliară germană, în special în capitala Berlin.
„Locuiesc în Germania din 1997, iar în Berlin de 18 ani”, a început Lucian. Povestea lui oferă o perspectivă directă asupra provocărilor cu care se confruntă rezidenții, de la costurile ridicate ale apartamentelor până la lupta pentru drepturile chiriașilor.
Criza locuințelor: „Berlin are o problemă”
Bărbatul intervievat a descris dificultățile întâmpinate în a găsi și păstra o locuință în Berlin. „Berlin are o problemă cu locuințele”, a afirmat acesta, explicând cum cererea mare și oferta limitată pun presiune pe prețuri și pe condițiile de închiriere.
„Deci e o situație foarte dificilă cu locuințele. Un apartament cu 2 camere jumate într-un bloc nou costă 400 de mii de euro, ca să vă faceți o impresie. Deci e o problemă mare cu locuințele.”, a precizat el. În același timp, chiriile au crescut semnificativ în ultimii ani, deși legislația germană încearcă să protejeze chiriașii prin plafonarea creșterilor de preț.
Trei procese pentru a-și păstra locuința
Românul a povestit că a fost implicat în trei procese cu proprietarul apartamentului său din Berlin, două dintre acestea fiind câștigate. „Eu personal sunt în al treilea proces că vor să mă arunce din locuință, două am câștigat, al treilea urmează. Pe mine vor să mă dea afară pentru că am un contract de 18 ani, de când sunt în Berlin, iar chiria are o limită. Nu o poți face cât vrei”, a explicat el.
În momentul de față, plătește o chirie de 450 de euro, un preț considerat mic în prezent.
„Eu am o chirie mică, 450 de euro, toate costurile. Acum este o chirie bună, acum 18 ani era mare. Dar aici nu poți să ridici chiria decât din doi în doi ani și numai într-un procent de maxim 12%. Trebuie să ai argumente de ce ridici chiria, doar de la inflație nu se poate, trebuie să spui dacă ai renovat ceva etc.”, mai spune Lucian.
Această diferență este motivul pentru care proprietarii încearcă să elibereze locuințele închiriate pe termen lung, pentru a le închiria sau vinde la prețuri mai mari.
Legislația protejează, dar nu fără eforturi
Legislația germană oferă protecție chiriașilor, însă doar cei care își cunosc drepturile reușesc să le apere. „Aici nu poți să ridici chiria decât din doi în doi ani, și doar cu un procent de maxim 12%. Trebuie să ai argumente – de exemplu, dacă ai renovat ceva – dar doar inflația nu este suficientă ca motiv”, a explicat bărbatul.
Totuși, procesele legale pot fi dificile și descurajante pentru mulți. „Probabil doar unul din șapte chiriași își apără drepturile. Multora le este frică să se certe cu un proprietar milionar. El trimite doi avocați, iar tu ai un avocat social, care își face treaba doar dacă cunoști legile și ești asigurat”, a spus el.
Finalul contractului: „Un sentiment greu”
În ciuda protecției oferite de lege, chiriașii trebuie să lupte pentru drepturi și de a căuta sprijin legal atunci când este nevoie.
„Politica pe chirii din partea regimului e bună, dar trebuie să îți aperi drepturile și asta face probabil unul din șape, pentru că nu mulți cunosc legile și multora le este frică să se certe cu un proprietar milionar. El trimite doi avocați și tu ai un avocat social, dar el își face treaba dacă tu cunoști legile și dacă ești asigurat. Eu sunt asigurat și nu mă costă procesul nimic. Dar este un sentiment greu, eu termin pe 31 decembrie contractul, trebuie să părăsesc locuința. Nu merge foarte ușor, dar tu trebuie să îți iei drepturile, avocat, proces, pe mine nu mă costă nimic, dar nu este așa ușor să îți aperi drepturile. ”, a concluzionat el.
Reacția oamenilor
Oamenii s-au înghesuit în coemntarii:
„Germania nu mai este de foarte mult timp ce a fost, chiriile sunt greu de găsit și foarte scumpe, salariile sunt mici comparativ cu viața, A fost odată....”, scrie cineva.
„Germania, după câte văd, nu mai e Germania pe care am văzut-o eu în 1987, '88,'90. Zona Stuttgart și toate orașele din jur sunt minunate. O curățenie deplină și în Munchen și peste tot. Nu existau homelessi nicăieri până la căderea zidului Berlinului. Păcat de așa o țară ce a ajuns. Felicitări pentru vlog. Să vă fie bine!, mai adaugă o persoană.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News