Român din Germania: "Mulți oameni nu se mai pot întreține dintr-un singur salariu. Și viața socială e zero"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Cultura românească nu pare să fie deloc compatibilă cu cea germană. Un român care muncește în Germania a vorbit despre neajunsurile care-l nemulțumesc în țara de adopție: lipsa siguranței, viața socială sau vremea ar fi câteva dintre aspecte.  

Salariile mari, cele pentru care românii au emigrat în Germania, nu mai sunt uneori suficiente având în vedere creșterea de prețuri și chiriile exorbitante. Iată ce spune Romeo Șerban: 

"Sunt foarte mulți oameni în Germania care nu se mai pot întreține de la o lună la alta dintr-un singur salariu. Punctul numărul doi este sistemul medical: asupra sistemului medical, de-a lungul timpului s-a creat o legendă și un mit mai mult sau mai puțin adevărat. Da, există aparatură, există spitale, e curat într-adevăr, dar nu există personal. De fapt nu sunt creiere foarte foarte capabile. Ăsta este adevărul. În România sunt creiere, dar nu sunt aparate. În Germania e invers. Sistemul medical din Germania e ca un măr frumos din afară, dar înăuntru e un mare, mare vierme," spune românul. 

"Sistemul educațional este o glumă. Cei care au interacționat cu sistemul educațional din Germania știu. Se vede în general ce modele ies din sistemul educațional german. Se vede ce modele au tinerii din Germania. 

Punctul patru pe listă este siguranța, care e o gogoașă înfuriată. Din punctul meu de vedere, în acest moment e mai sigur să stai în sectoarele 2, 3 și 4 din București, în Fălticeni sau în Calafat, din cauza marii globalizări și a politicii din trecut pe care Germania a adoptat-o. Acum se văd efectele. În marile aglomerări urbane, în marile orașe din Germania, e o junglă. Nu mai este nici un fel siguranță, din nici un punct de vedere," mai spune acesta.

Lipsa vieții sociale și vremea înnorată nu e deloc pe placul românilor

 

Nici viața socială nu prea este compatibilă cu mentalitatea și cultura românească. 

"Punctul cinci pe listă ar fi viața socială. Nu sunt singurul care o spune, s-au făcut zeci de clipuri, toți spun același lucru: viața socială în Germania este zero. Așa sunt oamenii aici, reci, sobri, oameni care nu-și vorbesc chiar dacă locuiesc unul lângă altul. Cred că doi nemți pot sta la doi metri unul de altul timp de 15 ani fără să socializeze. 

Vremea este iar o mare problemă în Germania. Cei care iubiți soarele, care iubiți vitamina D, care iubiți să ieșiți în natură, nu aveți ce căuta în Germania. Aici, în proporție de 80% plouă, e înnorat, totul e foarte posomorât și trist. V-am enumerat foarte multe lucruri aici. Fiecare decide ceea ce crede că e bun pentru el," mai spune Romeo Șerban. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel