Bărbatul de 36 de ani din judeţul Bistriţa-Năsăud ar fi trebuit să se afle în carantină după întoarcerea din străinătate, a fost depistat de jandarmi în timp ce comercializa produse într-o piaţă din comuna Livezile, a informat, astăzi, 15 noiembrie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ), scrie Agerpres. Bărbatul a atras atenţia jandarmilor pentru că devenise neliniştit şi purta masca de protecţie doar când se apropia echipajul.
"Duminică, pe timpul unor verificări executate în piaţa din localitatea Livezile, jandarmii din cadrul Detaşamentului 1 Mobil Bistriţa au depistat un bărbat care ar fi trebuit să se afle în carantină la domiciliu. Acesta a devenit foarte neliniştit la vederea echipajului de Jandarmerie şi purta masca de protecţie doar când oamenii legii se apropiau de zona în care îşi comercializa produsele. Jandarmii i-au atras atenţia cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală în spaţiul public şi, la o primă verificare în baza de date, cel în cauză figura ca fiind în carantină, în localitatea Budacu de Sus, comuna Dumitriţa, ca urmare a sosirii din străinătate", a transmis IJJ Bistriţa-Năsăud.
Pentru nerespectarea carantinei, bărbatul în vârstă de 36 de ani s-a ales cu o sancţiune contravenţională în valoare de 1.500 de lei, scrie Agerpres.
Român venit din Austria și plasat în carantină, prins când a mers să își vadă iubita: Judecătorii au decis să îl achite
Un caz asemănător este și cel al unui tânăr român, de 30 de ani, trimis în judecată în urmă cu un an pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce fugise din centrul de carantină, în perioada stării de urgență din 2020. Acesta a fost recent achitat definitiv de Curtea de Apel Cluj. Bărbatul, venit din Austria și plasat în carantină instituționalizată, a fost prins când a mers să își vadă iubita.
Inițial, tânărul fusese achitat pentru fapta sa de Judecătoria Zalău, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău a atacat cu apel la instanță superioară, iar Curtea de Apel Cluj a menținut achitarea decisă și de judecătorii instanței sălăjene.
Instanțele au motivat sentințele date prin faptul că „la data la care inculpatul a fost plasat în carantină instituționalizată (07.05.2020) și ulterior, când a părăsit spațiul amenajat cu această destinație (18.05.2020), la nivelul legislației primare nu erau trasate măsurile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de pandemia de COVID-19, reglementare care să se completeze cu legislația secundară deja existentă și nu se afla în vigoare un cadru legal primar pe care să se întemeieze restrângerea sau privarea de libertate a persoanei din rațiuni de sănătate publică”.
Judecătorii au considerat că ”obligarea inculpatului la măsura carantinării a constituit o veritabilă privare de libertate, prin raportare la o multitudine de factori precum tipul, durata, efectele și maniera de implementare a măsurii respective”, pentru că afectarea drepturilor sau a libertăților fundamentale nu putea fi realizată decât prin lege, ca act formal al Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News