Român, întors în țară după 23 de ani de străinătate, uimit de ce a găsit: "Nu e deloc cum spun românii din afară"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

După 23 de ani petrecuți în străinătate, Adrian, un român care a trăit în Italia și Marea Britanie, a decis să revină definitiv acasă, alături de soția și cei patru copii ai săi. Experiența reîntoarcerii în România i-a schimbat perspectiva asupra realităților țării, iar ceea ce a descoperit este departe de imaginea sumbră pe care o vehiculează unii români din diaspora și mass-media.

„Am muncit mult, am căutat mereu un trai mai bun, dar ceva lipsea. Lipsea familia, lipsea liniștea. Sentimentul de acasă. La un moment dat, am luat împreună cu soția o decizie care ne-a schimbat complet viața. Ne doream libertate, dar totodată și siguranță și, mai ales, să fim acasă, în România”, mărturisește Adrian.

Mulți români plecați de zeci de ani în străinătate au pierdut contactul real cu România și își imaginează că aici sărăcia este omniprezentă, iar oamenii se zbat pentru supraviețuire. Adrian însă contrazice această percepție și spune că lucrurile sunt foarte departe de așa ceva. După un an de stat în România, percepția i s-a schimbat complet și a putut să vadă realitatea.

„Uite că după 23 de ani de străinătate m-am mutat în România. Eu nu văd oameni pe stradă murind de foame. Dacă te uiți în comentarii pe internet, toată lumea spune că în România se moare de foame. Da, sunt zonele acelea mai sărace, sunt sate unde bătrânii nu o duc bine. Se vorbește mult despre partea aia. Eu cred că este sărăcie mare în anumite zone din România, dar ce văd eu la tot pasul sunt mall-uri pline, tinerii au ultimele generații de telefoane și sunt îmbrăcați cu haine de firmă. Restaurantele, cârciumile sunt pline. Oamenii au bani”, explică el.

Adrian: "Nu se moare de foame. Sunt și lucruri scumpe, într-adevăr"

 

Adrian consideră că, deși în România există dificultăți economice, situația nu este atât de dramatică pe cât se spune.

„Nu trebuie să generalizăm că în România se moare de foame. Nu se moare de foame! Da, sunt și lucruri scumpe. Salariile sunt cum sunt dacă lucrezi la patron. Dacă lucrezi pe cont propriu, ai bani în funcție de cât și cum lucrezi. Dar nu este chiar așa cum spun mai ales cei care sunt plecați în afară. Și eu am fost plecat, și eu mă uitam la politica din România. La televizor doar asta îți arată: că e sărăcie, că e corupție, că se moare de foame. Uite că eu sunt de un an aici și n-am murit de foame. Nu mori de foame”, subliniază Adrian.

El face și o comparație cu alte țări unde sărăcia este, de asemenea, prezentă, dar nu este atât de mediatizată.

„Dar în America ce mai spuneți? Ați văzut ce zone sunt în New York, ce zone sărace, cum vedem și în filme? Peste tot este sărăcie, să știți, niciodată n-o să fie o țară perfectă.”

Revenirea în România nu a fost lipsită de provocări, dar pentru Adrian și familia lui, avantajele au cântărit mai mult decât dificultățile. Ei și-au găsit locul în țară, iar copiii s-au adaptat rapid la noua viață.

„Cel mai mare avantaj este că suntem acasă. Nu ne mai simțim străini. Copiii merg la școală, noi lucrăm, ne bucurăm de familie și de prieteni. Nu spun că totul este perfect, dar nici nu este iadul despre care aud mereu de la românii care n-au mai fost aici de ani buni.”

Povestea lui Adrian este doar una dintre multele exemple de români care, după ani petrecuți în afara granițelor, decid să se întoarcă și să-și construiască un viitor în țara natală. Realitatea pe care o descoperă nu este aceea a unui colaps economic și social, ci a unei țări în continuă dezvoltare, cu oportunități și provocări, ca orice alt loc din lume.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel