O locuință frumos amenajată, un spațiu bine dotat și la un preț modic. Aceasta esto dorința fiecărui chiriaș în căutare locuinței ideale. Locuință care, în plăsmuirea unui escroc, există și este foarte convenabil de închiriat.
„Un nou caz de înșelătorie cu închirieri de apartamente a fost semnalat, iar potențialii chiriași sunt sfătuiți să fie vigilenți. Un proprietar, pretins plecat în străinătate pentru muncă, refuză să ofere adresa exactă și comunică exclusiv prin e-mail. Într-un pas neobișnuit, el insistă ca chiriașii să facă un transfer de bani prin Western Union către o persoană de încredere în străinătate, drept dovadă a fondurilor disponibile pentru închiriere.
„Am găsit să închiriez un apartament care arată bine și la un preț mic. Proprietarul nu dorește să spună adresa exacta, nu dorește să comunicăm decât prin mail, nu dorește agenții, nu dorește sa "se plimbe prin casă prea multa lume" in vederea vizualizării, nu are pe nimeni de încredere să se ocupe de închiriat în locul dânsului, el fiind plecat de "3 luni la muncă în Anglia". Dar: dorește să fie sigur că vreau să închiriez și e dispus să vină peste 2-3 zile iâ țară pentru a-mi înmâna cheia și a face contract la ANAF. Acum dorește să îi fac dovada că am banii în felul următor: să fac transfer prin Western pe numele unei persoane în care am eu încredere, dar în Anglia (mi-a dat toate detaliile cum sa procedez). Apoi să îi trimit poză cu foaia de transfer, urmând să îi transfer banii după ce văd apartamentul. Este sau nu ok să procedez în felul acesta?“, este întrebarea adresată de o potențială chiriașă pe un grup de pe o rețea de socializare, unde cerea sfatul unui jurist.
Cu toate că promite să vină în țară pentru a înmâna cheile și a face contractul la ANAF, mulți experți avertizează că această practică este suspectă. În mod normal, chiriașii ar trebui să vadă locuința înainte de a face orice plată și să semneze contractul direct cu proprietarul sau prin intermediul unui agent de încredere.
„Este o schemă de înșelătorie ce, din păcate, funcționează de mulți ani“
Reacțiile nu au întârziat să apară: „E o țeapă! Aceeași problemă a avut-o o cunoștință de-a mea... Numele se poate schimba foarte ușor la Western Union, și o să vă treziți fără bani“, a răspuns Sidonia.
„A scris cineva deja, scriu doar pentru a confirma: cu datele de pe foaia de transfer se poate duce să retragă banii chiar dacă nu sunt pe numele lui. Având acele informații, nu-l legitimează nimeni. Este o schemă de înșelătorie ce, din păcate, funcționează de mulți ani“.
„Aveți mare grijă, s-au păcălit mulți cu apartamente care arătau impecabil, la prețuri de nerefuzat dar... cu proprietari plecați în Anglia, care au dispărut cu tot cu banii celor suficient de creduli ca să le plătească și apoi... vorba românească 'prinde orbul scoate-i ochii', este extrem de greu (dacă nu chiar imposibil) să mai fie găsite acele persoane și să se mai recupereze ceva. Mergeți mai bine pe varianta clasică, bătrânească, 'ce-i în mână nu-i minciună', cu persoane/apartamente pe care le puteți vedea, fiindcă lucrurile din categoria 'prea frumos ca să fie adevărat' de cele mai multe ori chiar așa sunt: doar frumoase, nu și adevărate. Succes!“
„Această teapă se practică în toată Europa“, răspunde altcineva.
„E ȚEAPĂ! În trecut procedau așa cu anunțuri de vânzări mașini, acum au trecut la închirieri apartamente“.
Metoda pare că nu este una nouă.
Experții în închirieri sugerează că acest caz poate fi o încercare de fraudă și îndeamnă potențialii chiriași să fie precauți. Recomandărilor includ verificarea detaliilor proprietarului, evitarea transferurilor de bani înainte de a vizualiza locuința și semnarea contractului în mod direct, preferabil în prezența unui avocat specializat în închirieri imobiliare. Autoritățile locale au fost informate despre acest caz, iar ancheta este în curs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News