Un clujean stabilit în Germania de 11 ani a făcut o postare pe un forum online prin care i-a întrebat locuitori dacă merită să se mute înapoi în Cluj-Napoca. Părerile sunt împărțite.
„Sunt plecat din Cluj de 11 ani. Sunt in Germania. Merită revenit la Cluj? Ce s-a schimbat în bine (sau în rău) la Cluj din 2012 încoace?”, a scris clujeanul în postare.
Evident că răspunsurile clujenilor nu au întârziat să apară. Multe persoane i-au povestit bărbatului că sunt multe probleme în ceea ce privește infrastructura, traficul și prețul exorbitant al chiriilor și l-au sfătuit să rămână în Germania.
„Poți cumpăra mai multe produse la supermarket în Germania”
„Dacă merită sau nu, doar tu poți să răspunzi. Însa, dacă te-ai integrat în societate și ai o viață cât de cât confortabilă în Germania, sfatul meu este să stai acolo. Sunt lucrurile mici pe care nu le observi într-o vacanță, spre exemplu: când ai treaba cu administrația locală și cu statul, când te lovești de sistemul medical sau de cel educațional, de birocrație, de corupție, s.a.m.d. Astea fac întoarcerea în România să fie o opțiune mai proastă”, a explicat un clujean.
„Prețurile sunt foarte mari în raport cu veniturile; concret, poți cumpăra mult mai multe la supermarket în Germania cu aceiași bani cu care iei câteva chestii aici.” a adăugat altul.
„Nu, ai chirii mizere la prețuri extraordinare de mari raportate la nivelul de trai (cu excepție unii it-isti cu experiență care câștigă de 10 ori decât ceilalți), infrastructură praf și aglomerație + melteni cât încape. Dacă te-ai stabilit acolo și e bine, mai bine lasă așa. Sau dacă vrei să vii în România, măcar alege alt județ mai interesant”, l-a sfătuit un internaut.
Alți clujeni au menționat și lucrurile bune care s-au întâmplat în Cluj-Napoca în ultimul deceniu, vorbind despre renovări, transport în comun și siguranța din oraș, relatează presa locală.
„Transportul în comun e foarte ok (...) Am avut mașină și am vândut-o pentru că nu o foloseam”
„În bine: încet-încet renovează orașul, începe sa arate a oraș european. Centrul îl aranjează, s-au făcut ceva zone pietonale, clădirile se renovează pe exterior, au apărut niște parcuri noi (feroviarilor, malul Someșului amenajat etc).
Bulevardele s-au aranjat și ele parțial, au apărut cartiere dormitor noi, cu blocuri de calitate discutabilă. E curat, mai curat decât orașele mari din Franța, Italia, Spania, Portugalia (nu Germania sau Austria level, clar).
E sigur peste tot, la orice ora. E tânăr și viu, mulți studenți români, mulți studenți străini, implicit multe evenimente (și multe organizate de și pentru studenți). Transport în comun decent, și pe axa est-vest as spune chiar rapid.
În rău: traficul și oamenii (si cred ca sunt legate). Infrastructura Clujului nu permite numărul de oameni veniți și stabiliți aici, traficul e mult mai rău decât acum 10-15 ani.
Mai mulți oameni frustrați din cauza asta. Și adunând așa mulți oameni din restul țării, nah, gradul de educație și cultură și bun simt, a scăzut implicit. Adică liniștea și politețea pentru care erau cunoscuți clujenii în trecut, s-a cam diluat.
Diferența sesizabilă între cum arăta centrul și cum arată cartierele, adică centrul e frumos și curat, cartierele tot cu blocuri comuniste unde proprietarii refuză să își facă măcar fațadele.
Asta e cel puțin din ce am văzut eu în ultimii 15 ani de când stau în Cluj.”, a menționat un internaut.
„Cam așa văd eu Clujul azi, față de acum 10 ani: ceva nou care aduce un lucru pozitiv și un lucru negativ“
Mai mult, printre aspectele pozitive au fost menționate și investițiile în concerte, evenimente culturale și spectacole.
„Orașul a crescut mult în materie de locuințe și centrul istoric e din ce în ce mai frumos pe zi ce trece. Cumva haotic, deoarece asta a generat o grămada de blocuri construite ilegal, și cumva au și uitat să mai bage o școală/grădiniță, ca sa se aibă oamenii aia unde sa își educe copiii. Așadar s-a creat o aglomerație țintită pe centru, că nu sunt suficiente școli în cartierele noi.
Transportul în comun e foarte ok, linii dedicate pe bulevardele principale, multe linii noi ce completează lipsurile de acum 11 ani. Personal, nu vad de ce ai avea nevoie de mașina aici. Am avut și am vândut-o pentru simplul motiv ca nu o foloseam. S-a investit mult în evenimente culturale, tot mai multe concerte și spectacole.
Se lucrează continuu la infrastructură, cu străzi refăcute, parcuri renovate, ce vine și cu multe șantiere la pachet. Urmează și un metrou în următorii ani.
Costul de viață a crescut, așa ca depinde de domeniul tău de lucru dacă-ți permiți sau nu sa locuiești in Cluj. Unii da, dar cei mai mulți nu. Aici îți recomand sa te interesezi în mod clar în domeniul tău dacă vrei sa si schimbi job-ul pe ceva local.
Florești si Cluj sunt mai unite ca niciodată, deja nu prea mai găsești delimitări clare între cele 2, dar urmează sa se construiască un spital regional acolo, ceea ce (sper eu) o sa ii forțeze sa devina oraș, așadar cartier al Clujului.
Cam așa văd eu Clujul azi, față de acum 10 ani: ceva nou care aduce un lucru pozitiv și un lucru negativ.”, a spus un clujean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News