Român tratat greșit de Covid în țară, mort în Germania: „Așa complicații n-am întâlnit în luni. În România, au reușit într-o zi“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Rudele unui român diagnosticat cu Covid la Sibiu, transferat apoi în Germania, susțin că bărbatul ar fi  fost tratat și intubat greșit în România. Odată ajuns la o clinică din străinătate, bolnavul a murit iar concluziile medicilor sunt cutremurătoare.

O familie din Sibiu acuză medicii spitalului suport COVID din Cisnădie că unchiul lor a murit după ce i-ar fi fost administrat un tratament depășit. Rudele pacientului au reușit în cele din urmă să îl transfere într-o clinică din Germania, unde a decedat după câteva săptămâni. Medicii din Germania ar fi descoperit că pacientul avea traheea și diafragma fisurate, posibil semn al unei intubări greșite, iar tratamentul administrat fusese scos din protocolul Covid de multe luni, scrie turnulsfatului.ro.

Rudele pacientului Ilie C. susțin că acesta ar fi primit primul tratament la spitalul din Cisnădie, dar spun că le-ar fi atras atenția medicilor că medicamentele prescrise nu mai nu mai apăreau în schema de tratament în țările vestice de câteva luni.

Român tratat greșit de Covid în țară, mort în Germania

 

„La Cisnădie a început să nu mai aibă aer și i-au dat primele medicamente. Am comunicat constant cu el, iar între timp am luat legătura cu prietenii mei din Germania, care lucrează la o clinică. Am menținut legătura cu ei, unul dintre ei fiind chiar pe secția ATI COVID a Clinicii din Kassel. Mi-a spus că medicamentele care i se dau nu sunt în regulă, dau foarte mult efecte adverse, la ei în Germania nu se mai dădea așa ceva, din luna martie-aprilie.

Am sunat la spital, am vorbit cu doctorița, i-am spus că suntem în Germania și că am putea trimite medicamente de aici, i-am comunicat că am putea vorbi cu cei de la clinică să trimită schema lor completă de tratament. Doamna de acolo ne-a spus – auziți domnule, noi nu suntem în Evul Mediu, avem tot ce ne trebuie. Asta a fost tot, nu a vrut să ne asculte, nu a venit cu nici un argument. În afara faptului că ăsta e protocolul în România, ăsta îl facem, nu a vrut să discute cu alți profesioniști”, povestește Roberto S., nepotul victimei, pentru turnulsfatului.ro.

Medicamentul Kaletra, folosit și în tratamentul pentru HIV, nu a mai fost folosit în România de abia de la începutul lunii decembrie 2020, deși reprezentanții Cochrane România, dar și alți specialiști, solicitau încă din luna octombrie modificarea protocolului terapeutic pentru tratarea pacienților internați și diagnosticați cu COVID-19.

„Au așteptat medicii din Germania câteva ore pe pistă“

 

Familia pacientului ia legătura cu Clinica din Kassel și cei de acolo sunt de acord cu transferul pacientului.

„Cei din Germania s-au organizat foarte repede, au zis că au locuri la ATI libere, au un sistem ECMO de oxigenare extracorporală, ne-au aranjat și transportul cu o aeronavă specială, însă cei de la Sibiu au fost foarte reticenți, au spus că nu-l pot transfera, că unde am mai auzit noi așa ceva… Am spus că dacă mai are câteva ore, poate îi salvăm viața.

Până la urmă, vorbind cu medicul de acolo, au acceptat și ai noștri. Medicii din Kassel s-au organizat repede și au ajuns în România destul de rapid. Cei de la spitalul din Sibiu au zis că vor pune la dispoziție o ambulanță, care să vină să-i preia de la aeroport cu aparatura necesară transferului.

Au așteptat medicii din Germania câteva ore pe pistă. A durat foarte mult timp, au sunat, am sunat și noi, până la urmă au ajuns. L-au trimis pe unchiul meu fără buletin, fără nimic, l-au trimis cu un cearceaf și scrisoarea medicală. Atât", spune Roberto S..

 

Medic român în Germania: „Așa complicații n-am întâlnit în luni. În România, au reușit într-o zi“


Unul din medicii care au ajuns în Sibiu să-l transfere pe Ilie C. în Clinica Kassel este chiar un absolvent al Universității Lucian Blaga din Sibiu. El povestea, la vremea respectivă, experiența cu pacientul român ajuns în Germania. Medicul s-a declarat dezamăgit și de situația aflată la ATI COVID Sibiu, în acea perioadă. 

„De la începutul pandemiei am fost direct implicat în tratamentul pacienților cu cele mai grave forme post infecție cu COVID – 19. Cel mai tânăr pacient pierdut a fost unul de 57 de ani, iar terapia a fost oprită la 2 luni post-intubație, în pofida ECMO (bridge to nowhere)! (...) Am cunoștințe în cam toate centrele mari universitare din România și încă nu reușesc să înțeleg cum poți să pierzi un pacient tânăr în 2 zile de la intubație! Și, da, pot să fiu revoltat, deoarece acest virus este necunoscut peste tot în lume, nu doar în România!

Mă gândesc că am părinți, bunici și alte rude apropiate care pot să facă o formă severă COVID! Ar trebui să mă gândesc la faptul că nici nu aș avea timp să ajung în România până când mor? Nu se poate!

Și ca să dau un exemplu, am preluat un pacient COVID din România pe circulație extracorporeală în CT pneumomediastin, pneumotorace, pneumoperitoneu și tromboză completă de arteră iliacă. Eu asemenea complicații n-am întâlnit după luni de terapie. În România au reușit într-o zi post-intubație!”, a scris doctorul pe pagina sa de Facebook.

Medic: Nu pot să înțeleg cum se poate ajunge la așa ceva

 

Medicul s-a declarat dezamăgit și de situația aflată la ATI COVID Sibiu, în acea perioadă. „Văzând cât de precară este situația de acolo... Adică nu poți să transformi o secție de medicină internă în secție de Terapie Intensivă într-o săptămână și să te aștepți să ai rezultate. Practic tot ce au acolo este un ventilator la pacient și cam atât.

Nu poți să ai secție de Terapie Intensivă în care să nu poți tu să urmărești hemodinamic starea unui pacient, să nu ai posibilitatea să faci un ecograf să vezi cum e funcția cardiacă. Pentru că știm că boala Covid 19 dă o afectare multisistemică. Deci sunt chestii care ar trebui să fie banalități pe o Terapie Intensivă. Am cunoștințe care mă sună și îmi spun că tineri de 50 de ani au fost pierduți în trei zile. Asta m-a deranjat și nu pot să înțeleg cum se poate ajunge la așa ceva”, a mai spus medicul, citat într-un articol Mediafax.

Conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu nu a vrut să dea niciun detaliu legat de acest caz, susținând că datele legate de tratamentul pacienților pot fi date doar aparținătorilor desemnați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel