O româncă în vârstă de 44 de ani a fost condamnată definitiv la doi ani și jumătate de închisoare de Camera Civilă și Penală a Curții Superioare din Xustiza de Galicia (TSXG) pentru o înșelăciune elaborată care a lăsat un bărbat de 66 de ani din A Coruna, cu mobilitate redusă, văduvit de aproape 72.000 de euro. Sentința ratifică decizia anterioară a Tribunalului Provincial din A Coruna, stabilind că femeia, de naționalitate română și rezidentă în Leganés, a simulat o relație romantică cu victima, sub pretextul căsătoriei, pentru a-i sustrage bani.
Întreaga stratagemă a început în septembrie 2017, după ce bărbatul a publicat un anunț într-o rubrică de contacte online, descriindu-se ca o persoană „iubitoare, cinstită și sensibilă” și exprimându-și dorința de a găsi o relație stabilă. A doua zi, femeia condamnată a răspuns prin telefon și e-mail, manifestându-și interesul și asigurându-l că intenționează să se mute în A Coruna pentru a locui împreună și a se căsători.
Românca l-a păcălit pe bărbat și i-a efectuat 14 transferuri bancare
Conform sentinței, în perioada 19 septembrie 2017 – 12 februarie 2018, acuzata a indus victima în eroare, determinându-l să efectueze nu mai puțin de paisprezece transferuri bancare într-un cont deschis chiar de ea în ziua primului depozit. Prin apeluri telefonice constante și mesaje WhatsApp, femeia a alimentat o relație complet fictivă, convingându-l pe bărbat să îi trimită sume importante de bani pentru a rezolva diverse „urgențe” inventate, cum ar fi boli grave ale părinților, reparații urgente la o locuință din România sau internări în spitale private.
În ciuda intensității comunicării virtuale, cei doi nu s-au întâlnit niciodată personal. Bărbatul, captivat de perspectiva unei noi vieți alături de femeie, a ajuns să contracteze nu mai puțin de douăzeci de credite bancare și financiare, în valoare totală de peste 34.000 de euro, pentru a-i satisface cererile financiare. În momentul în care nu a mai putut face față plăților, în aprilie 2018, acuzata a încetat brusc orice contact.
O lună mai târziu, a încercat din nou să obțină 15.000 de euro sub pretextul unui tratament medical pentru o presupusă tumoare, însă de această dată încercarea a eșuat.
Doi ani și jumătate de închisoare pentru înșelătorie
În decembrie 2024, Tribunalul Provincial din A Coruna a condamnat-o pe femeie la doi ani și jumătate de închisoare pentru infracțiunea agravată de înșelăciune, alături de o amendă de 1.920 de euro, obligarea la plata cheltuielilor de judecată și restituirea integrală a sumei fraudate victimei. Apărarea a contestat sentința, argumentând lipsa intenției de înșelăciune și susținând că bărbatul a oferit banii de bunăvoie.
Însă, TSXG a respins apelul, subliniind clar intenția frauduloasă a acuzatei. Instanța superioară a statuat că femeia condamnată „apare în viața victimei arătând – și aici rezidă înșelăciunea – că este dispusă să fie acel partener de viață dorit”, inducând astfel eroarea care a determinat transferul de fonduri. Judecătorii au fost fermi în concluzia că, fără această promisiune falsă de iubire și conviețuire, victima „nu ar fi dat niciun ban”.
Magistrații au exclus, de asemenea, aplicarea oricăror circumstanțe atenuante bazate pe presupuse întârzieri nejustificate în proces, considerând că durata procedurilor nu a atins pragurile necesare pentru o reducere a pedepsei. Sentința reafirmă că acuzata „s-a deplasat cu priceperea necesară pentru a obține o sumă mare de bani fără să se prezinte măcar în A Coruña” și a acționat exclusiv din „dorința de profit”. Decizia TSXG nu este definitivă, existând posibilitatea unui recurs la Curtea Supremă, scrie publicația La Razon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News