Româncă, de 88 de ani, declarată "Tezaur Uman Viu", a primit titlul de "Cetăţean de Onoare al județului Hunedoara"

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
O româncă, de 88 de ani, declarată  Tezaur Uman Viu , a primit titlul de  Cetăţean de Onoare al județului Hunedoara
O româncă, de 88 de ani, declarată Tezaur Uman Viu , a primit titlul de Cetăţean de Onoare al județului Hunedoara

O femeie, de 88 de ani, din satul Cerişor, comuna Lelese, a primit, vineri, titlul de "Cetăţean de Onoare" al judeţului Hunedoara, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia pe care a avut-o la păstrarea şi valorificarea cântecului popular şi a tradiţiilor din Ţinutul Pădurenilor.

Ceremonia de înmânare a titlului a avut loc la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Cosana Vinca, deţinătoare şi a titlului de "Tezaur Uman Viu" mărturisind, modest, asistenţei că nu se aştepta ca activitatea ei să fie apreciată în acest fel.

"Nu am crezut, nu am visat vreodată să ajung aici... Eu, o femeie cu patru clase, de la ţară, să ajung aici. Vă mulţumesc pentru această onoare la care nu mă aşteptam!", a spus, cu emoţie în glas, Cosana Vinca.

Păstrătoarea unui tezaur muzical remarcabil, Cosana Vinca a învăţat o mare parte a repertoriului său în casa părintească. De-a lungul anilor, ea şi-a adus contribuţia la promovarea folclorului local prin creativitate şi inovaţii aduse textului sau melodiei, fără să se abată însă de la motivele şi linia melodică tradiţională, afirmă autorităţile.

 

Rapsod popular, Cosana Vinca, declarată "Tezaur Uman Viu",  de Ministerul Culturii 



"Mă încearcă un sentiment de mândrie atunci când ştiu că sunt contemporan cu oameni de o asemenea valoare. Şi cum Consiliul Judeţean Hunedoara a dat dovadă că ştie să preţuiască valorile, am decis să conferim acest titlu nanei Cosana, aşa cum îi spune profesorul Ioan Bocşa. Este un titlu pe care îl merită pe deplin, alături de cel de Tezaur Uman Viu", a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Înzestrată cu o memorie extraordinară, Cosana Vinca a atras atenţia iubitorilor de folclor, dar şi a cercetătorilor, împreună cu care a valorificat tezaurul popular specific Ţinutului Pădurenilor.

În timp, ea a colaborat cu reputaţi cercetători printre care se numără Emilia Comişel, Harry Brauner, Rusalin Işfănoni, Ioan Bocşa sau Alina Stan, cu care a realizat înregistrări pentru arhivele naţionale de folclor ori pentru colecţii instituţionale sau private, instrumente de bază care stau la baza studiilor de specialitate dedicate Ţinutului Pădurenilor.

Rapsod popular, Cosana Vinca a fost declarată "Tezaur Uman Viu", în cursul anului 2021, de Ministerul Culturii. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel