EXCLUSIV  Ileana Bălan: În străinătate te descurci singur. Nimeni nu te AJUTĂ

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Ileana Bălan (37) este o româncă stabilită de șase ani în Belgia. A ajuns acolo printr-un transfer internațional în cadrul companiei la care lucra, astfel că nu a avut grija găsirii unui loc de muncă. Însă acomodarea tot a durat câteva luni pentru că „intri într-o lume care, deși aproape, este foarte departe de România în gândire din punct de vedere cultural”.

Locuiește în Melle, un orășel de circa 10.000 de locuitori din estul provinciei Flandra. Belgia este o țară multiculturală, multilingvistică și multietnică, după cum ne explică Ileana: „Trebuie să facem diferența între belgienii din zona flamandă și cei din Wallonia. Cei din Wallonia sunt mai aproape de cultura franceză – par a fi mai deschiși, dar este doar o aparență, în timp ce flamanzii sunt mult mai închiși și durează mai mult timp să te primească în familia lor. Dar în momentul în care îți faci un prieten flamand, știi că ai un prieten pe viață”.

Păreri preconcepute

Percepția și mai ales atitudinea românilor, respectiv a belgienilor față de străini este diferită. „În România, atunci când vin expați organizăm evenimente, ieșiri în oraș, astfel încât să îi facem să se integreze ușor. În Belgia ești lăsat să te descurci singur și să faci eforturi tu pentru a te integra”. Ilenei i-a fost ușor să se integreze, stăpânind atât franceza, cât și flamanda.

Cu toate acestea, nu trebuie să te resemnezi cu eticheta de străin: „Ca și român, ai ideea preconcepută că vei fi judecat în funcție de naționalitate. Nu cred asta – îți dau timp să le arăți ce știi și ce poti face. Depinde, evident, și de mediul în care lucrezi, de atitudinea ta și de nivelul persoanelor care sunt în jurul tău”.

Românii se integrează dificil

Comunitatea românească din această parte a Belgiei este relativ puțin numeroasă, pentru că oamenii nu se adaptează și tind să plece în altă parte. Ileana relatează că de curând a citit un articol în presa locală referitor la cele mai numeroase minorități din zona flamandă. „Românii erau pe locul 10 și, din punct de vedere al integrării stăm cel mai prost, pentru că românii nu fac eforturi să învețe limba, trăind doar în comunitatea românească, și nu sunt deschiși să își facă prieteni de alte nationalități, nu încearcă să înțeleagă sau să adopte valorile și obiceiurile locale, ceea ce îi face să apara ușor speriați”.

Simțul românesc al umorului

Despre plusurile Belgiei față de România, în șase ani Ileana a găsit doar câteva, dar importante: „Respect, infrastructura, sistem de sănătate cum noi nici nu putem visa, o oarecare siguranță socială, un sistem de învățământ sănătos – fără cadouri către profesori – nu simți presiunea pe care o simțeai în România – cel puțin nu în cazul meu. Oamenii sunt mult mai relaxați, chiar dacă se muncește mult”. Recunoaște însă că îi lipsesc verile lungi și frumoase din România și simțul nostru al umorului.

România, imagine de țară coruptă

Imaginea României în Belgia este reflectată în principal de mass-media, chit că „foarte rar se publică articole despre România, iar dacă apare ceva este de cele mai multe ori despre corupție”. Mai sunt însă și belgieni care ajung să ne cunoască țara în mod nemijlocit: „Mai sunt unii care merg în vacanță în Ardeal sau Maramureș și au amintiri plăcute despre lucuri și oameni”.

Ileana Bălan este un cetățean pe care România l-a pierdut, dar un ambasador pe care l-a câștigat. Nu mai are de gând să se stabilească înapoi, pentru că familia ei este acum aici și „nu cred că m-aș putea reintegra în România”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel