Româncă din Franța, exasperată după ce a primit factura la curent: "E enorm. Cheltuim toți banii câștigați" 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Loredana, o româncă mutată în Paris este exasperată de facturile mari pe care le plătește la electricitate în Franța. Spune că deși plătește 200 de euro în fiecare lună pentru factura de curent, la final de an i-a mai venit o factură de 700 de euro pentru regularizare, ceea ce arată că ar fi consumat chiar mai mult decât cei 200 de euro plătiți lunar.

„700 euro factura de regularizare la EDF (companie de electricitate din Franța) sau electricitate sau cum numiți voi curentul. Asta e factura noastră de regularizare pentru un an de zile în Franța, având în vedere că lunar achităm 200 euro. No, eu nu știu, deja ajungem să muncim și banii câștigați să-i cheltuim toți. Nu mai reușești să pui bani deoparte, nu mai reușești să faci nimic, dar plătind 200 euro curentul în fiecare lună și la sfârșit de an să-ți vină regularizarea de 700 de euro e enorm, enorm de mult.

No, nu vreau să mă plâng, da, doar împărtășesc cu voi că asta e situația reală în Franța în 2024-2025. Habar n-am când o să se ieftinească sau nu, nu știu, dar e aiurea. Voi cât plătiți curentul sau aveți facturi la curent atât de mari? Bine, țin să specific că noi avem totul electric, încălzire electrică, totul e bazat pe energie electrică. Deci nu avem gaz, doar curent. Cum vi se pare? Mult sau puțin?”, spune Loredana.

Facturi enorme la energie în Franța

Această situație nu este singulară, iar reacțiile altor români din Franța confirmă amploarea problemei. Unii au povestit că au primit facturi de regularizare de ordinul miilor de euro, în ciuda plăților lunare semnificative:

„Și noi suntem foarte stresați și supărați. La încălzire și apă caldă ne-au trimis o factură de 3000 de euro pentru un an. Plătim deja 1000 de euro lunar pentru chirie și utilități: apă caldă, rece și încălzire. Nu ne vine să credem așa ceva. Este de strigător la cer.”

„Acum doi ani am plătit lunar 119 euro la ENGIE, dar regularizarea a fost de 1500 de euro. Am crezut că o iau razna.”

„Noi, după 11 luni, am plătit 1450 de euro. A fost prima chirie și nu ne-a avertizat nimeni. Plăteam lunar 50 de euro.”

„Probabil vi s-a făcut recalcularea. Așa se face după un an de zile de la contractul subscris. Ați consumat mai mult decât era factura. Am pățit și noi după un an de zile să plătim încă 500 de euro.”

„Am în Franța foarte mulți prieteni care muncesc doar să trăiască acolo. Ca de pus deoparte ceva, nici vorbă. Eu, în schimb, doar vin la muncă 3-5 luni, dar mă întorc acasă.”

De ce electricitatea domină locuințele din Franța

Situația facturilor mari la electricitate din Franța este strâns legată de politica energetică a țării. Spre deosebire de alte țări europene, Franța are un sistem care favorizează energia electrică în locuințe în detrimentul gazului. Acest lucru se datorează unei combinații de factori istorici, economici și ecologici:

-Dependența de energia nucleară – Franța produce peste 70% din electricitate din centrale nucleare, ceea ce a permis reducerea emisiilor de carbon, dar și a condus la o infrastructură construită în jurul consumului electric.

-Restricții privind gazele naturale – Deși gazul natural este utilizat în unele regiuni, multe locuințe nu au fost conectate la rețea din cauza costurilor ridicate de infrastructură. Sistemele de încălzire electrică au devenit astfel soluția standard.

-Politici de eficiență energetică – Guvernul francez a promovat utilizarea echipamentelor electrice moderne, considerate mai eficiente și mai puțin poluante pe termen lung.

În plus, Franța se confruntă în prezent cu creșteri ale prețurilor la energie din cauza crizei energetice europene, a ajustărilor legate de inflație și a costurilor asociate tranziției verzi.

De la 1 februarie 2025, autoritățile franceze au anunțat o reducere a tarifelor la electricitate cu 8-10%, încercând să atenueze impactul asupra consumatorilor. Totuși, această măsură este considerată insuficientă de mulți rezidenți, care continuă să fie afectați de facturi impredictibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel