Faptele, a declarat pentru EFE avocata sa, Mercedes Fernández, au avut loc la mijlocul lunii august, atunci când Mirela Stoian, o româncă de 38 de ani care trăiește în Spania de peste 20 de ani, s-a prezentat la sediul Gărzii Civile din Almuñécar pentru a denunța furtul motocicletei sale.
Dar, odată ajunsă acolo, a fost reținută. Poliția susținea în mod greșit că femeia ar fi fost căutată pentru o evadare din închisoare, deși aceasta nu a avut niciodată probleme cu legea. Oamenii legii susțineau că românca ar fi profitat de o permisie de la închisoarea din Palma de Mallorca pentru a evada. Femeia a negat de la bun început totul și le-a spus avocatului și polițiștilor că fac o greșeală.
Avocații au intervenit instant pentru a dovedi că românca este nevinovată
Avocata a confirmat că datele personale ale clientei sale au fost incluse într-un ordin de arestare (număr de identificare, NIF, naționalitate, părinți...). La insistențele femeii, care a cerut ajutor pentru ceea ce ea pretindea a fi o greșeală, avocata a început să facă cercetările necesare la Tribunalul Penal din Palma de Mallorca, care a emis ordinul în mod greșit.
Avocata Fernández a reușit să-l contacteze pe avocatul care o asistase pe adevărata femeie căutată la vremea respectivă. Acesta, "în ciuda faptului că era în vacanță", a confirmat că este o greșeală și a admis că într-adevăr clienta sa nu era Mirela Stoian, cea pe care polițiștii încercau să o aresteze.
Dar pledoariile "de urgență" prezentate de ambii avocați pentru a încerca să stopeze situația au fost respinse. Oficialii din Almuñécar, explică Fernández, i-au spus că trebuie să se conformeze hotărârii, astfel că Mirela a fost inchisă la centrul penitenciar din Albolote (Granada). Directorul, căruia i-a fost raportată situația, a intervenit.
În cele din urmă, situația Mirelei a fost rezolvată: "Judecătorul din Palma de Mallorca și-a cerut scuze și a pus totul pe seama unei erori de calculator", spune Fernández.
În ce a constat eroarea poliției
Această eroare a constat în faptul că, în titlul sentinței (pentru tâlhărie) care a dus la arestarea femeii căutate, au apărut datele clientei sale în locul celor ale inculpatului real. Cele din urmă erau prezente în textul hotărârii.
"Era suficient să urmăriți înregistrarea procesului pentru a vedea că inculpata nu semăna deloc cu clienta mea", povestește cu regret avocata româncei, care a depus o cerere de despăgubiri la Ministerul Justiției în numele ei pentru situația trăită.
Mirela, care lucrează ca bucătăreasă într-un bar de pe coasta Granadei, a declarat pentru EFE că această situație este încă "un coșmar" pentru ea și are nevoie de ajutor psihologic pentru a o depăși. Încă mai simte din când în când "stresul și anxietatea" pe care le-a suferit în acele zile.
"Mama mi-a spus 'o să ieși', dar eu parcă mă resemnasem deja pentru că știam că există mai multe persoane nevinovate în închisoare", spune femeia, care locuiește împreună cu fiica ei de 15 ani.
"S-a întâmplat ca - în acele zile - mama mea să vină din România și să aibă grijă de ea, pentru că altfel aș fi putut pierde și custodia fetei", a spus Mirela, precizând că este un lucru care nu se aștepta să i se întâmple vreodată, conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News