Româncă, îngrijitoare în Germania, despre coșmarul străinătății: „Am răbdat de frig și foame, cu 2 felii de parizer“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

România are a doua cea mai mare rată de creștere anuală a migrației în lume, iar 36.000 de românce lucrează în Occident ca îngrijitoare de bătrâni. Fie că se numesc pflegerine, badante sau îngrijitoare, româncele merg în străinătate în speranța unui câștig lunar mai mare decât cel din țară.

Simona C. a lucrat prima dată ca îngrijitoare în anul 2018, timp de câteva luni. În ianuarie 2020 a plecat din nou prin intermediul unei alte firme românești, în Germania. Deși a plecat ca îngrijitoare pentru bătrâni,  în contract femeia era trecută menajeră, firma motivând că nu poate fi trecută drept  îngrijitoare pe contract, pentru că nu are calificarea necesară în domeniu.

„Contractul din Germania mi-a fost întocmit pe două luni de zile. Când am ajuns acolo am răbdat de foame și frig cum nu se putea. Începuse să se confirme ceea ce îmi povestise femeia care a fost înaintea mea”, spune Simona. În contract scria negru pe alb că familia la care va locui îi va asigura cazarea și cele trei mese pe zi. În schimb, tot ce primea de mâncare erau două clătite la prânz și două felii de pâine cu două felii de parizer la cină, uneori, avea și un ou fiert.

Dată afară din casă: „Ningea, era frig, zonă de munte... a fost un șoc pentru mine“

 

„Dacă asta poate fi numită mâncare…era ceva de domeniul fantasticului. Mă aflam undeva într-o casă la 7 km de cea mai apropiată localitate. Efectiv răbdam de foame. Bătrâna nu-mi dădea voie să plec nici cu bicicleta în timpul meu liber, adică în cele două ore de pauză la prânz”, spune Simona. La scurt timp, bătrâna a anunțat asistența socială din Germania și firma intermediară a anulat  contractul cu firma românească, relatează Gândul.

Pe 28 februarie, Simona s-a trezit la ușă cu noua sa înlocuitoare, o poloneză și bătrâna a dat-o afară din casă. „Ningea, era frig, zonă de munte, a fost un șoc pentru mine. Am început să scriu pe diverse grupuri și am scris pe  grupul Voluntari în Europa, iar o doamna dispecer stabilită in Franța a fost atât de operativă, iar în aproximativ 5 ore a venit si m-a luat de acolo cu un microbuz. Oamenii aceia au pus bani de la mână să cumpere bilet să mă întorc în țară”, spune Simona.

„Meseria asta de îngrijitoare pe un alt teritoriu e o loterie”, mărturisește femeia.

 

Ajungă în România, Simona a mers la mai multe instituții ale statului, iar Inspecția Municipiului București a făcut demersuri în ceea ce privește firma respectivă. Licența de funcționare îi fusese retrasă la acel moment. „Eu am fost dată afară din casă, dar nu din vina mea. Firma a spus că eu am părăsit locul de muncă, iar pe martie nu mi-am mai primit banii. În continuare pun femeile să lucreze în Germania și ulterior nu le plătesc. Însă, folosesc o diurnă foarte mică în raport cu legislația. Teoretic, aveam 34 de euro diurnă în contract + cele uzuale zilnice. Ceea ce nu s-a întâmplat. Foarte multe firme nu funcționează în parametrii normali”, spune Simona.

Acum s-a întors în țară și lucrează la un centru pentru copiii cu dizabilități severe din Călărași. „Dacă din 36.000 de femei care merg ca îngrijitoare ar avea curajul 100 să spună ce se întâmplă cu adevărat acolo, ar fi bine. Doamna ministru a încercat să facă ceva, dar nu în sfera asta a îngrijitorilor. Firmele ajung să primească mai mulți bani decât îngrijitoarele în cauză”, spune Simona Ciorănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel