Aproximativ șase milioane și jumătate de alegători vor fi chemați să-și aleagă primarul în Italia. Alegerile locale pentru municipiile care au mai puțin de 15.000 de locuitori prevăd un singur tur electoral în care câștigă direct candidatul care a obținut cele mai multe voturi. Alegerile locale pentru municipiile care au mai mult de 15.000 de locuitori pot include și un al doilea tur, dacă niciun candidat nu a trecut pragul de 50% din voturi în primul tur. La fel ca în România, sunt admiși în al doilea tur cei doi candidați la funcția de primar care au obținut cele mai multe voturi în primul tur electoral. Cine obține cele mai multe voturi dintre cei doi candidați câștigă și devine primar.
Am vorbit cu Minodora Stanciu, o româncă născută la București în anul 1959 și care a declarat pentru StiriDiaspora.ro ce planuri are și cum a ajuns să candideze în Italia.
1. ȘtiriDiaspora: În primul rând să facem cunoștință: Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră, cum ați ajuns în Italia și câteva date despre experiența dumneavoastră profesională.
Sunt in Italia de 23 ani alături de familia mea si de familia fiicei mele care mi-a dăruit un nepoțel. În acești ani am lucrat in mai multe domenii de activitate. Am muncit la spitalul pediatric Careggi din Firenze ca asistent medical profesionist, apoi am lucrat la un consorțiu hotelier, dar și în sectorul transporturilor din Regiunea Toscana. De câțiva ani m-am apucat de scris și am publicat două cărți în limba italiană, cu drepturile de autor recunoscute (poezii).
2. ȘtiriDiaspora: Cum aţi decis să candidaţi la alegerile locale din Italia?
Am abordat politica de câțiva ani. La început m-am interesat de politica românească aderând ca membru la partidul politic român AUR in anul 2020. Am devenit apoi vicepreședinte AUR- Toscana. De la începutul anului 2023 am intrat în politica italiană și, mai exact, în partidul politic Fratelli d'Italia. Am participat la diverse inițiative și proiecte cu ambele părți încercând să învăț și să mă pregătesc în cel mai bun mod posibil pentru a putea aduce o contribuție valabilă ambelor părți. Cu câteva luni în urmă mi s- a oferit posibilitatea de a putea participa la alegerile municipale din Campi Bisenzio cu lista Fratelli d'Italia și am fost entuziasmată să mă apuc imediat de lucru, deși aceasta este prima mea experiență ca și candidat la alegeri. Mulțumesc liderilor din Toscana de la Fratelli d'Italia pentru oportunitate și pentru că m-au primit foarte frumos, făcându-mă să mă simt parte din această familie politică încă de la început. Voi face tot posibilul să-i fac mândri pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Lista partidului Fratelli d’Italia susține candidatul Primar Antonio Montelatici, care este susținut si de alte doua liste civice. Montelatici este un om de afaceri din Campi Bisenzio, foarte cunoscut in aceasta localitate si apreciat pentru ca a demisionat din funcția de Consilier Local al orașului Firenze (funcție per care a obținut-o in cadrul alegerilor locale din 2019) pentru a participa ca candidat Primar de la Campi Bisenzio, orașul unde a locuit mereu si unde are societatea, in sectorul edil.
3. ȘtiriDiaspora: Ce va propuneți sa realezați daca veti fi ales in funcție?
Campi Bisenzio trebuie să se întoarcă să gândească în mare pentru a garanta cetățenilor săi viitorul pe care îl merită. Am muncit din greu în ultimii ani, studiind și angajându-mă să experimentez politică necesară cu care să mă prezint astăzi în fața cetățenilor, cu o viziune clară și concretă asupra orașului nostru. În această campanie electorală m-am dedicat discuțiilor cu cetățenii, cu asociațiile și cu cei afaceri din zona noastră, mergând din centru până în periferie pentru a asculta și a-mi oferi ideile. Vreau să mă dedic imediat în mod concret la trei teme: Siguranță, Muncă și Social.
Campi Bisenzio își dorește să revină un oraș sigur și din acest motiv vom crește numărul de angajați ai poliției municipale, astfel încât să aibă mai multe patrule pe stradă și să asigure prezența pe timp de noapte a polițiștilor rutieri, vom consolida coordonarea cu forțele de poliție, vom repara birourile care sunt în prezent inadecvate, vom mări camerele și vom îmbunătăți sistemul de iluminat atât în centru, cât și în periferie pentru a remedia situația de ilegalitate larg răspândită în care se află de prea mult timp orașul nostru.
Campi Bisenzio vrea sa muncească si pentru asta vom pune la dispoziție toate instrumentele necesare pentru ca antreprenorii noștri să continue să investească în acest oraș fără a fi nevoiți să meargă în altă parte si vom oferi scutiri fiscale și stimulente pentru a atrage noi antreprenori care produc locuri de munca pentru tinerii noștri, oferindu-le oportunitatea de a-și construi o viață aici, în orașul nostru.
Campi Bisenzio dorește să răspundă în cel mai bun mod posibil la solicitările celor mai nevoiași și pentru aceasta ne vom angaja să creșterea numărului de locuințe sociale, garantând accesul celor care au nevoie efectiv de ele. Vom efectua procedurile cuvenite pentru cei care nu mai îndeplinesc condițiile necesare unui astfel de ajutor. Vom oferi în plus, colaborarea noastră deplină, ajutând la proiecte și lucrând împreună cu asociații virtuoase și merituoase care sunt prezente pe teritoriul nostru, în interesul cetățenilor noștri.
Împreună cu Antonio Montelatici, candidatul nostru la primărie și întreaga noastră echipă lucrăm spre o alternativă reală si suntem pregătiți pentru a merge la guvernarea acestui oraș cu un program care are o viziune clara pentru viitor.
4. ȘtiriDiaspora: Cum ați caracteriza mediul politic și administrativ din Italia? Ce ar putea România să preia din acest sistem sau ce credeți că am putea „importa“ noi în acest domeniu?
Sistemul politic italian este structurat într-un mod foarte complicat, dar în același timp accesibil tuturor celor care doresc să abordeze această cale. Din mica mea experiență, am înțeles imediat că există spațiu pentru toată lumea, atât timp cât la bază există dorința de a lucra și de a învăța, punându-se în slujba activității publice cu respect, dăruire și perseverență. Sistemul electoral italian complex, care se diferențiază de nivelul local, regional și național, este în opinia mea un model bun care poate fi cu siguranță îmbunătățit, dar care reprezintă o bază bună pentru o țară democratică în adevăratul sens al acestui cuvânt. Personal ceea ce cred că este cu adevărat o valoare adăugată este votul direct la alegerile locale, în care cetățeanul are posibilitatea de a alege partidul sau lista pe care dorește să o susțină făcând o cruce pe simbolul respectiv (cu un creion care nu poate fi șters) dar în același timp poate vota direct pentru un candidat consilier, notându-i numele pe buletinul de vot cu respectivul creion (care nu poate fi șters) și acordând votul respectivului candidat, si prin asta bineînțeles si listei respective si candidatului primar susținut de lista respectiva. Pentru mine, acesta ar trebui să fie modelul direct care trebuie adoptat la toate alegerile, la toate nivelurile, pentru că numai așa se garantează democrația deplină și numai așa se manifestă pe deplin voința electorală a celor care votează. Sunt sigur că acest model de alegere directă ar putea fi de mare valoare și pentru politica României care suferă din ce în ce mai mult de o reprezentare populară mai scăzută a partidelor politice, la toate nivelurile.
5. ȘtiriDiaspora: Ce poziție a adoptat actuala conducere a administrației publice locale față de comunitatea de români de-a lungul timpului?
Administrația anterioară a arătat întotdeauna o totală indiferență față de comunitatea românească din această zonă. Nu ni s-a dat oportunitatea de a ne implica în proiectele și in activitățile administrației anterioare, în ciuda faptului că românii reprezintă prima comunitate străină din zonă. Comunitatea noastră dorește sa fie un bun partener al administrației deoarece avem toate posibilitățile și instrumentele necesare pentru a deveni protagoniști alături de instituția pe care o reprezintă primăria. Prin participarea noastră suntem siguri că putem oferi un plus valoare pentru întreaga comunitate din Campi Bisenzio. Acum avem ocazia să scriem o nouă pagină ca adevărați protagoniști și tocmai din acest motiv invit compatrioții mei să participe la procesul electoral susținând proiectul politic pe care Antonio Montelatici îl reprezintă pentru binele comunității noastre și al întregului oraș. Coaliția care il susține pe Antonio Montelatici este singura care a pus pe principala lista sa un candidat român si mă mândresc cu acest lucru pentru ca prin acest gest se dă importanță și responsabilitate întregii noastre comunități.
6. ȘtiriDiaspora: Câți membri numără comunitatea de români din localitatea dumneavoastră și de ce parte a eșichierului politic se poziționează (dreapta, stânga, centru)?
Campi Bisenzio este un oraș italian de 48.066 de locuitori care face parte din provincia Florența, in Toscana. Acest oraș, de-a lungul istoriei sale, a fost întotdeauna condus de primari și administrații de stânga. În 2018, de altfel, candidatul de centru-dreapta la primar a ajuns la 45,7% în turul doi, un rezultat istoric în ciuda înfrângerii dar care a făcut posibil să credem că pe viitor putem reuși cu adevărat într-un rezultat istoric. Primarul Emiliano Fossi (centru-stânga), care a câștigat alegerile în 2018, a demisionat din funcția de primar pentru a participa la alegerile politice naționale din 25 septembrie 2022 prin care a devenit Deputat al Republicii, abandonând Cambi Bisenzio, care de atunci a fost condus interimar până la data acestor alegeri administrative din 2023. Cetățenii romani reprezintă prima comunitate străină din oraș, cu 1031 de cetățeni romani care au reședința in Campi Bisenzio, conform datelor oficiale. Limba română reprezintă a doua limbă vorbită din oraș după limba italiana. Românii reprezintă cea de-a doua forță de muncă după ceea reprezentata de cetățenii italieni si este ceea mai bine integrata comunitate străină din oraș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News