Româncă plecată la muncă, în Italia, în pandemie: „România putea să-și țină acasă COPIII întorși din Diaspora. A pierdut momentul!”

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Un cuplu de români, plecați la muncă, în Italia, n plină pandemie de Coronavirus, spune că România a avut șansa de  -și ține copiii acasă“ în timpul perioadei de restricții. Însă a ratat-o: „Am fi putut începe totul din nou și să facem această țară să prospere. Dar am pierdut acel moment. Este o tragedie națională“.

Deși provine dintr-o regiune românească renumită pentru vinul său, Alexandra Ichim nu a lucrat niciodată în podgorii înainte de a călători în regiunea italiană a Lombardiei pentru recolta de struguri din septembrie. Salariul este prea mic în România și condițiile de muncă prea dure, spune ea. 

Lucrătorii sezonieri din Europa de Est, unde românii conduc detașat, sunt considerați esențiali pentru a pune mâncarea pe masă pe tot continentul. Dorința lor de a lucra din greu în locuri de muncă incerte, pe salarii mai mici, este căutată în străinătate.

Într-o perioadă în care călătoria pentru muncă este văzută ca fiind periculoasă pentru toată lumea, românii se numără printre ultimii trecători de frontieră din lume.  Aproximativ unul din cinci români lucrează în străinătate. În Italia, 1,2 milioane dintre ei și-au făcut o casă, alți mii călătorind pentru locuri de muncă temporare.  Franța și Spania nu sunt cu mult în urmă ca destinații de lucru. Iar când a debutat pandemia de coronavirus, în jur de un milion de oameni din întreaga Europă s-au întors în România, ignorând pledoaria președintelui român de a rămâne pe loc și de a evita aducerea virusului deja dezlănțuit în Europa de Vest. 

Deficit de zeci de mii de muncitori români în cramele și podgoriile din Italia: „Se tem că vor pleca cu buzunarele mai goale decât au venit“

 

Ichim a trăit în Lombardia, cu mama ei, din 2006 și vorbește italiană impecabilă. Se afla în România împreună cu tatăl ei, când focarul de coronavirus a lovit Italia și lucra într-o fabrică, dar în timpul restricțiilor de mobilitate a fost trimisă acasă. A plecat în Italia aproape imediat după ce frontierele s-au redeschis. Provincia Trento a permis fermelor și podgoriilor să pună în aplicare „carantina de lucru”, unde muncitorii sezonieri lucrau în timp ce făceau și cele 14 zile de carantină,.

Alexandra s-a alăturat lucrătorilor din podgoria Pino Nero la mijlocul lunii septembrie, unde șef de echipă era Cristian Florișan, tot  român, din regiunea Arad. „Peste tot, acasă în România și aici în Italia, avem dificultăți în a găsi oameni", a spus Florișan, care locuiește în Italia de 14 ani. „Nu vin pentru că le este frică de COVID și se tem că vor trebui să facă două săptămâni de carantină și când vor pleca acasă, buzunarele lor vor fi mai goale decât erau înainte”. El a estimat că mai mult de jumătate din lucrătorii săi sunt români, însă cifrele au scăzut cu 25% anul acesta. În toată țara, cramele au un deficit de 36.000 de lucrători, potrivit Daily Mail.

„În România nu câștigăm bani, nu putem face bani lucrând, așa că am venit aici să culegem struguri”

 

Alexandra Ichim și iubitul ei, Denis Sirca, plănuiesc deja călătoria înapoi spre țară. Chiar dacă vor fi nevoiți să intre în carantină la întoarcerea din Italia, ei spun că nu mai contează: au câștigat de două până la trei ori mai mult în timpul recoltei decât ar fi putut câștiga la locurile lor d e muncă „reale“. Ar face-o din nou. „În România nu câștigăm bani, nu putem face bani lucrând, așa că am venit aici să culegem struguri”, a spus Alexandra.

Chiar dacă granițele s-au închis în primăvara anului trecut,  Europa de Vest și-a dat seama că, fără muncitorii români, nu ar fi destui oameni care să culeagă fructele și legumele sau să lucreze în abatoare. Companiile germane și britanice au închiriat avioane pentru muncitori români, după ce Europa a relaxat măsurile de restricție pentru ceastă categorie de muncitori.

Europarlamentarul Carmen Avram, care a fost avocat al lucrătorilor sezonieri, a declarat pentru Daily Mail că ceea ce lipsește este flexibilitatea propriului guvern.Ea a descris primăvara trecută ca o scurtă fereastră în care România ar fi putut să-și păstreze cetățenii acasă: „Am fi putut începe totul din nou și să facem această țară să prospere. Dar am pierdut acel moment. Este o tragedie națională“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel