"Inițial, era bucuria aceea de a putea strânge un ban pentru că vreau să spun că, într-adevăr, banii aveau o altă valoare în urmă cu mulți ani. În cazul nostru, după doar doi ani de muncă, în Italia, am reușit să ne cumpărăm un apartament în România, ceea ce astăzi nu cred că mai este posibil. Într-un an-doi de muncă să reușesc cumpăr un apartament...
Mihaela Parlac a fost invitată în emisiunea "Diaspora în direct", realizată de jurnalistul Bogdan Bolojan.
"Ceea ce m-a surprins încă de la început a fost deschiderea asta a lor să te lase în casele lor, să te primească la ei acasă, deși ești un străin, să-ți lase cheile, să aibă încrederea aceasta. Eu nu știu dacă acum mulți ani în urmă în România oamenii erau atât de deschiși să primească un străin mai ales cum era, de exemplu, în cazul meu o străină de pe stradă, cunoscută pe stradă, fără recomandări, fără referințe, fără nimic, să-ți lase cheile de la casă. Ei să plece în vacanță și să te lase acasă la ei. Asta m-a surprins un pic. Apoi cultura, alimentația lor, foarte multe lucruri le-am învățat de la ei," a spus Mihaela.
10 ore la curățenie. "Opream oamenii pe stradă"
Totodată, ea privește în urmă și se întreabă uneori cum a fost capabilă să stea atâția ani într-o meserie foarte solicitantă.
"Italia este o țară frumoasă, dar de călătorit, mai mult de călătorit. Acum depinde și de muncă, cu ce te ocupi. Pentru că acum nu mă mai văd să muncesc la fel. Uneori mă gândesc cum am stat atâția ani, 16 ani, să fac munca aceea atât de grea. Pentru că, într-adevăr, era o muncă foarte grea să stai 10 ore la curățenie. Aveam și trei case în care făceam curățenie, pe zi. Mă întreb cum am reușit, cum puteam eu să opresc oamenii pe stradă în Italia, pentru că nici măcar nu vorbeam bine limba italiană și să-i întreb dacă nu au ceva de muncă. Și uitându-mă așa înapoi, îmi dau seama câtă determinare poate să aibă un om, câtă dorință de schimbare, câtă ambiție, câtă voință de muncă să aibă, să schimbe ceva în viața lui," a mai spus Mihaela Parlac.
-Care a fost unul dintre motivele care te-au determinat și pe tine să revii în România? Care a fost scânteia care te-a făcut să pleci din Italia?
"Au fost mai mulți factori. Așa cum spuneam, Italia mi-a dat mult Dar la un moment dat eu am ajuns într-un punct în care nu mă mai regăseam Nu mă vedeam continuând să rămân în Italia pentru tot restul vieții Să fac munca aceea în care eu nu mă mai regăseam, nu mă dezvoltam ca și persoană, nu evoluam Aveam tot felul de tentative să schimb job-ul, să fac altceva, însă mi-am dat seama că nu aveam prea multe șanse să evoluez ca și persoană în acea țară. Puteam să rămân, să fac munca la curățenie sau eventual vânzătoare pe undeva. Sau să fac diverse cursuri, dar era destul de dificil să treci la alte nivele. Nemulțumirea aceasta a mea a aprins și mai mult scânteia aceea care ardea în interiorul meu și dorința aceea de a reveni acasă în România," a mai spus Mihaela.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News