Infracțiunile legate de administrarea bordelurilor au crescut în Scoția în timpul pandemiei Covid, grupările infracționale specializate din România și Ungaria fiind considerate a fi în spatele acestei creșteri.
O solicitare de liber acces la informații de interes public întreprinsă de presa scoțiană a arătat că au existat șapte cazuri în 2018 și 15 în 2020 - anul în care țara a intrat pentru prima dată în izolare. Acest număr a crescut dramatic la 29 în 2021.
În schimb, infracțiunile generale legate de prostituție au scăzut de la 144 în 2018 la 44 în 2021, deoarece Covid a închis aproape în totalitate comerțul sexual. Creșterea numărului bordelurilor ilegale se datorează în parte unei măsuri de reprimare a traficului de persoane la nivel european.
Bandele din România din spatele bordelurilor
Se crede că bandele din Europa de Est se află în spatele acestei creșteri, potrivit 1919 Magazine. Anul trecut au avut loc percheziții de succes în bordeluri în orașe scoțiene, precum și în orașe din Anglia, ca parte a unei acțiuni speciale coordonate.
Infracțiuni legate de administrarea de bordeluri au fost înregistrate în Aberdeen, Dundee, Fife, Glasgow, East Ayrshire și South Ayrshire, ceea ce arată că nu este o problemă limitată la cele mai mari orașe. "Poziția s-a schimbat în timpul izolării și știam că asta se va întâmpla, când prostituția s-a mutat de pe stradă în afara străzii. În acea perioadă am avut o mulțime de operațiuni în curs de desfășurare, concentrându-ne în mod special pe grupurile de crimă organizată. Colaborăm cu autoritățile de aplicare a legii din Regatul Unit și din Europa - există o cooperare la nivel european - pentru a încerca să țintim aceste persoane și grupuri”,a declarat Inspectorul Fil Capaldi, șeful unității de combatere a traficului de persoane din cadrul poliției scoțiene.
Femei singure vin din țări precum România, fără prea multe bagaje și fără să știe cu cine vor sta
„Pentru că nu ține cont de granițe, este un model de afaceri foarte simplu, se duc acolo unde piața este cea mai profitabilă. Căutăm să țintim grupurile, nu indivizii, și monitorizăm unele zboruri pe aeroporturi.
Am avut o serie de cazuri pe aeroporturile din Glasgow și Edinburgh, unde am identificat femei singure care veneau din țări precum România, fără prea multe bagaje și fără să știe cu cine sau unde vor sta. Dezorientarea este probabil cea mai bună tactică, pentru că, până să ajungă la deținerea bordelului, răul este deja făcut".
Printre numele de răsunet arestate în legătură cu astfel de practici se numără proprietarul spălătoriei din Glasgow, Jagpal Singh, care a fost liderul unei bande de traficanți de persoane, închis pentru un total de 31 de ani în noiembrie 2022. "Nu acuzăm în mod obișnuit femeile - știm că multe dintre ele sunt controlate și că există un grup infracțional în spate”, încheie șeful unității de combatere a traficului de persoane din cadrul poliției scoțiene, citat de presa străină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News