Români arestați în Corsica pentru 12 furturi de cupru în valoare de 200.000 de euro. ”Mașina lor era plină”

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

O bandă de spărgători români, suspectați de o serie de furturi de cupru în Corsica, a fost arestată de jandarmerie după mai multe luni de investigații. 

O bandă de hoți români, responsabili pentru o serie de furturi de cupru în Corsica, a fost arestată după câteva luni de investigații. Prejudiciul total cauzat de aceste furturi este estimat la 200.000 de euro.

Jandarmeria din Ajaccio a reținut, pe 28 august 2024, la ora 2 dimineața, patru persoane suspectate de furt de cupru într-o zonă comercială a orașului. „Vehiculul lor era complet plin cu aproape o tonă de cabluri de cupru, care tocmai fuseseră furate”, a declarat jandarmeria într-un comunicat de presă. Această arestare reprezintă punctul culminant al unei anchete ce a mobilizat autoritățile timp de câteva luni.

Vezi și: Român din Italia, implicat într-o rețea de furt de cupru. Pradă de peste 200.000 de euro

Seria de spargeri a început între 4 și 26 mai 2024, când mai multe companii de prelucrare a metalelor, instalații sanitare și electricitate din Corsica au fost vizate de infractori. În total, au fost înregistrate zece cazuri de furt de-a lungul insulei. „Prejudiciul se numără în zeci de mii de euro”, au subliniat anchetatorii, menționând furturi de cupru sub formă de tamburi, cabluri și țevi, precum și scule electrice și un vehicul.   

Citește și: Român din Austria închis pentru furt de cupru în valoare de 84.000 de euro. ”Aveam datorii. Am făcut o prostie”

Investigația, desfășurată sub acuzațiile de „furt organizat de bande și asociere criminală”, a fost coordonată de secția de cercetare din Corsica, cu sprijinul secției regionale de sprijin judiciar și informații a jandarmeriei din Corsica și al brigăzii de cercetare din Ajaccio. Aceasta a scos la iveală implicarea unei grupări criminale originare din România, stabilită la periferia orașului Ajaccio. La sfârșitul lunii mai 2024, suspecții au reușit să părăsească teritoriul francez, evitând astfel arestarea.

Indivizii au reapărut în Corsica pe 23 august 2024 și, a doua zi, au fost implicați într-o nouă spargere în Haute-Corse, confirmând astfel suspiciunile poliției. Această revenire a dus rapid la arestarea lor pe 28 august.

„Furtul din weekend este descoperit și returnat companiei victime”, a relatat jandarmeria. Pe lângă cuprul furat, a fost ridicat și un camion. Sutele de kilograme de cupru găsite, cu o valoare estimată între 15.000 și 20.000 de euro, au fost confiscate.

Cele patru persoane arestate, cu vârste cuprinse între 20 și 42 de ani, erau deja cunoscute de justiția franceză. Unul dintre ei era chiar sub o obligație de a părăsi teritoriul francez (OQTF). Banda este acuzată de douăsprezece spargeri în Corsica, cu un prejudiciu total de aproximativ 200.000 de euro, fără a include pagubele cauzate de spargeri. Suspecții urmează să fie prezentați în fața Parchetului Ajaccio.

De ce furturile de cupru sunt atât de frecvente. Prețul cuprului pe piața internațională este în jur de 7.000 - 8.000 de euro pe tonă (sau aproximativ 7-8 euro pe kilogram). Ca și în cazul oricărui metal, prețul poate fluctua în funcție de condițiile economice globale, cererea și oferta, dar și de alți factori de piață. 

Cuprul este furat frecvent datorită valorii sale ridicate, ușurinței cu care poate fi vândut și refolosit, și vulnerabilității infrastructurii care îl utilizează. Din acest motiv, hoții de cupru pot obține câștiguri semnificative vânzându-l pe piața neagră sau la centrele de reciclare.

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel