Oamenii spun că ar fi fost dați afarã din locuința închiriatã în Brescia, iar revenirea în țarã s-a dovedit a fi o provocare mult prea mare. Cum granița cu Austria nu putea fi fãcutã decât cu o mașină, oamenii susțin cã nimeni nu a vrut sã-i ia “la ocazie”, de frică virusului, iar câteva sute de euro, pentru a plãti un mijloc de transport, spun cã nu au.
Ajunși cu trenul la Tervizio, hușenii spun că au dormit în gară, o noapte. Apoi,primarul acelei localițãți și-a fãcut milã de ei și le-a gãsit un loc de cazare, pentru câteva zile. Ei afirmã cã au tot sunat pe la Ambasade și la Consulat, dar au primit doar promisiuni. Ieri, proprietarul imobilului în care au fost cazați temporar le-a spus cã nu îi mai poate ține. „Stãm cu bagajul pregãtit și vom ajunge din nou în garã. O masinã ne-a cerut 700 de euro, că sã ne ducã pânã la vama Nãdlac, dar noi nu avem acești bani”, spune hușeanca Mihaela P., în vârstã de 39 de ani, pentru publicația Vremea Nouă.
Trei hușeni – mama, concubinul și fiica femeii și-ar fi dorit sã revinã în țarã, din data de 6 aprilie, când femeia care le-a închiriat o camerã într-un apartament din Brescia i-a dat afarã, pe motiv cã nu și-au plãtit chiria. Hușenii susțin cã nu au mai avut bani, întrucât în Brescia, criză provocatã de coronavirus a fãcut că mai toate locurile de muncã sã fie închise și mulți români sã rãmânã fãrã nicio sursã de venit.
„Vrem sã ajungem în România, la Huși. Atât“
Numai cã revenirea în țarã, din ceea ce povestește Mihaela românca de 39 de ani, s-a dovedit a fi o provocare mult prea mare pentru ei. Fãrã bani, aceștia au ajuns prin mai multe gãri, prin trenuri și, în final, au rãmas mai multe zile în Tervizio, unde carabinierii, dar și primarul s-au dovedit oameni de treabã, spune Mihaela.
„De la ambasadã ni s-a spus cã nu are cum sã ne ajute, dar știm cã pentru alții au pus mașini care sã îi aducã în țarã”, a declarat românca. Femeia spune că a primit mai multe promisiuni, dar rãmase fãrã concretizare. Mihaela povestește cã un șofer le-a cerut 700 de euro, pentru a-i trece în Austria și a-i aduce pânã la vamã la Nãdlac, însã ei nu au avut de unde sã dea acești bani. Ulterior, au contactat Asociația Voluntari în Europa.
„Noi vrem sã ajungem în România, la Huși. Atât vrem. De la ambasadã ni s-a spus cã nu are cum sã ne ajute, dar știm cã pentru alții au pus mașini care sã îi aducã în țarã. De asta sunt așa de supãrațã și disperatã… Nimeni nu ne ia în seamã. De trei sãptãmâni stãm pe drumuri, prin gãri. Ambasada și Consulatul nu face nimic pentru niște necãjiti. Ne-am fãcut testele de coronavirus și am ieșit negativ. Vrem doar sã ajungem toți trei acasã. Atât”, a spus Mihaela P. pentru Vremea Nouă.
Voluntari în Europa: „Sunt bine. Au cazare, mâncare și produse de igienă asigurate“
Potrivit coordonatorului pe Italia al Asociației Voluntari în Europa, Adriana M., situația celor trei români este însă momentan sub control. „Au dormit, într-adevăr, o noapte în gară la Tervizio, dar apoi am luat legătura cu voluntarii noștri care le-au găsit o cazare în casa parohială din acea localitate. Nu îi dă nimeni afară de acolo, pot sta până când pleacă spre România, însă ei fac presiuni pentru a ajunge în țară. Au încercat să ajungă cu un taxi până la granița cu Ungaria, le-a cerut vreo 500 de euro. Ok, am îneles că nu aveau banii. Carabinierii chiar i-au ajutat și au făcut chetă, au strâns vreo 200 de euro pentru ei.
Este vorba despre 3 adulți, fiica este majoră, are 18 ani. Suntem în legătură permanentă cu ei încă din 14 aprilie și sunt în siguranță. Crucea Roșie le-a furnizat alimente, alți voluntari le-au dus produse de igienă iar în acea casă parohială pot sta pe perioadă nedeterminată, nu îi dă nimeni afară, am vorbit personal și m-am asigurat de acest lucru. Mai mult, am căutat chiar și un loc de muncă pentru domnul, pentru a face rost de bani câtă vreme sunt în Italia...
Ei vor cu orice preț să ajungă în România, dar momentan nu se poate, oricum vor ramâne blocați la granița dintre Austria și Ungaria și acolo chiar nu îi vom mai putea ajuta. Sunt și în evidența consulatului și vor fi ajutați în funcție de priorități, trebuie dor să aibă răbdare și înțelegere pentru că este o situație deosebită pentru toată Europa“, a declarat, în exclusivitate pentru Știri Diaspora, coordonatorul Asociației Voluntari în Europa, Adriana M..
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News