ȘtiriDiaspora: În primul rând să facem cunoștință: Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră, cum ați ajuns în Italia și câteva date despre experiența dumnevoastră profesională.
Am 42 de ani şi sunt originară din Vâlcea, am studiat liceul şi Şcoala Postliceală la Craiova, unde am profesat ca C.T.C-ist laborant. În Italia am ajuns în 2004 unde am lucrat din prima zi ca asistent domiciliar, în pasticerie, menaj, vânzătoare, iar acum în biblioteca comunală a oraşului, unde sunt catalogator de cărţi în sistemul online.
Români, candidați la alegerile locale din Italia
ȘtiriDiaspora: Cum aţi decis să candidaţi la alegerile locale din Italia?
După o serie de întâlniri cu românii din teritoriu, unde am analizat cu multă atenţie problemele comunității, am hotărât să candidez la Consiliul comunal. A fost un drum greoi, dar a meritat. Cu cinci ani în urmă, candidatul la primăria locală, domnul doctor Giovanni Barone, m-a invitat să particip la alegerile locale ca simplu cetăţean. Atunci mi-am dat seama că acest om merită susţinut şi a demonstrat pe parcursul primului mandat că el este soluţia cea mai bună pentru oraş. Giovanni Barone este primul edil din Santa Croce Camerina care ne-a invitat la dialog şi a avut o deschidere semnificativă pentru comunitatea noastră.
De pildă, în cadrul unui eveniment prezentat în bibliotecă cu ocazia comemorării Revoluţiei Române a lăsat un semn în inimile noastre domnul primar Giovanni Barone atunci când s-a apropiat de drapelului României și l-a sărutat în semn de respect şi prietenie.
Am continuat proiectele cu ţara noastră iar înainte de pandemie am iniţiat o înfrăţire cu oraşul Piatra Neamţ. Vizita edilului la Piatra Neamţ a fost ca o încoronare a relaţiei româno-italiene pentru ambele oraşe.
ȘtiriDiaspora: Românii din Italia vă pot vota? De ce acte are nevoie un cetăţean român pentru a-și exercita dreptul la vot la scrutinul de duminică?
Cetăţenii români care au împlinit 18 ani și care locuiesc şi sunt rezidenţi pe teritoriul Italiei de minimum şase luni au drept de vot. Pentru asta trebuie să deţină tessera elettorale (cartea de vot), care se solicită cu 40 de zile înainte de data la care se votează,de la Oficiul electoral al primăriei, prezentând o cerere pentru înscrierea pe listele electorale suplimentare.
ȘtiriDiaspora: Cum funcţionează sistemul de vot din Italia?
La alegerile locale din Santa Croce Camerina se votează o singură zi, pe 12 iunie începând cu ora 8:00 şi până la ora 23:00 ora locală. Se pot prezenta la urne toţi cetăţenii cu cartea de identitate italiană si cea de vot.
Sistemul de vot este un pic diferit față de cel din România. Pe buletinul de vot sunt enumeraţi cei cinci candidaţi primari, fiecare cu simbolul lui. Cu creionul se pune un X pe simbolul listei, în cazul nostru lista Barone, după care se scriu numele celor doi candidaţi consilieri din aceeaşi listă: o preferinţă feminină, Nicola Cornelia, şi una masculină, Emmolo Salvatore, aliatul meu în acest parcurs politic.
ȘtiriDiaspora: Cum ați caracteriza mediul politic și administrativ din Italia? Ce ar putea România să preia din acest sistem sau ce credeți că am putea „importa“ noi în acest domeniu?
Legile privind drepturile în agricultură sunt în favoarea muncitorilor agricoli spre exemplu :Statul intervine cu ajutoare bănești așa-zisa ”disocupazione agricolă” (șomaj), bani pe care muncitorii din sectorul agricol îi primesc la sfârșitul fiecărui sezon.
Cornelia Nicola: Copiii români nu au fost uitați de către autorități
ȘtiriDiaspora: Ce poziție a adoptat actuala conducere a administrației publice locale față de comunitatea de români de-a lungul timpului?
În perioada pandemiei multe familii au fost afectate din mai multe puncte de vedere. O parte din ele au rămas fără loc de muncă, în special cei care lucrau la negru, iar Primăria a intervenit cu ajutoare de primă necesitate: alimente, medicamente, bonuri de masă, asistență domiciliară, nimeni nu a fost lăsat singur, iar pe această cale țin să îi mulțumesc domnului primar Giovani Barone. Nici copiii români nu au fost uitați de către autorități, li s-au pus la dispoziție tablete necesare pentru a putea continua studiile de acasă în modalitatea on-line.
ȘtiriDiaspora: Cum au sprijinit autoritățile publice locale comunitatea de români în timpul pandemiei, când mulți s-au confruntat cu problemele inerente privind locul de muncă? Dar după pandemie?
După pandemie, Guvernul Italian a adoptat o serie de măsuri în sprijinul tuturor cetățenilor indiferent de naționalitate, în funcție de venitul fiecărei familii s-au acordat diverse bonusuri și ajutoare materiale, beneficiind de reduceri substanțiale la facturile de curent, gaze naturale, apă și gunoi.
ȘtiriDiaspora: Câți membri numără comunitatea de români din localitatea dumneavoastră și de ce parte a eșichierului politic se poziționează (dreapta, stânga, centru)?
În Santa Croce Camerina locuiesc aproximativ 800 de români, mulți dintre ei foarte bine integrați, proprietari de case și mici întreprinzători agricoli.
Noi suntem o listă civică, dar domnul primar se sprijină pe două partide de centru dreapta - FORZA Italia și FRATELLI d'Italia. Partidul Giorgiei Melloni este în continuă creștere atât la nivel național cât și local, iar domnul primar Giovani Barone este în strânsă legătură cu reprezentanții regionali.
De curând la Santa Croce, primarul a primit o vizită importantă a domnului Manlio Messina Ass.regional al ARS sport-turism-spectacol, care a confirmat contribuția substanțială pentru modernizarea stadionului de fotbal al orașului.
Salvo Sallemi, vice-coordonator regional F.d.I, a fost prezent în toate cartierele orașului susținând cu argumente clare candidatura domnului primar Giovani Barone, fiind un foarte bun prieten al comunității românești din Vittoria Santa Croce Camerina. Domnul Paolo Ferrara, Ass.comunal bilancio-sport-urbanistică a contribuit în mod excepțional în 5 luni de administrare al orașului, asfaltând diverse străzi și deblocând fonduri semnificative care au îmbunătățit multe aspecte ale orașului.
ȘtiriDiaspora: Cum au sprijinit autoritățile publice locale comunitatea de români în timpul pandemiei, când mulți s-au confruntat cu problemele inerente privind locul de muncă? Dar după pandemie?
În perioada pandemiei au avut loc multe schimbării la nivelul comunității noastre, o parte din conaționali au plecat în România și s-au stabilit definitiv, alții, ajunși în țară, la scurt timp au plecat în alte țări, iar o altă parte, pe măsură ce restricțiile pandemiei s-au diminuat, s-au întors în Italia. Din păcate românii continuă să migreze, iar Italia va rămâne o țară tentantă pentru mai multe aspecte: economic, cultural și limba care este foarte ușor de înțeles și de învățat.
ȘtiriDiaspora: Ce i-ar determina pe românii din diaspora să se întoarcă acasă?
Din punctul meu de vedere o altă pandemie sau în cel mai rău caz un război, dar nu toți.
ȘtiriDiaspora: În 2019 au fost 114 români interesați de o candidatură la alegerile locale din Italia. Anul acesta au primit adeverințele necesare pentru a-și putea înscrie candidatura la alegerile locale doar 47. De ce credeți că a scăzut atât de mult interesul românilor de a candida?
Italia traversează o perioadă post-pandemică foarte dificilă și este foarte greu să administrezi, să guvernezi, dar cred că numărul candidaților este direct proporțional cu numărul orașelor unde se țin alegerile locale.
În 2019, alegerile s-au ținut în 3844 de localități, iar acum în 2022 doar în 900. Părerea mea este că interesul nu a scăzut, ci dimpotrivă, avem o comunitate mult mai matură din acest punct de vedere și se va îmbunătății și mai mult acest aspect. Am speranța că vom avea în curând exponenți ai comunității noastre în Parlamentul Italian.
În încheiere doresc să-i felicit pe românii din Santa Croce Camerina pentru implicarea lor atât pe plan civic cât și politic, susținând candidatura mea, a colegului meu Salvatore Emmolo și candidatului Primar. domnul doctor Giovanni Barone, un bun prieten al comunității noastre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News