Totul s-a întâmplat în plină zi, pe Richrather Straße. Un polițist aflat în timpul liber a fost abordat de un bărbat de 35 de ani și o femeie de 32 de ani, ambii români. Cei doi i-au întins clipboardul — clasicul formular tipărit pe care pretind că îl completează pentru a sprijini persoane cu dizabilități. Metoda era bine cunoscută agentului de poliție, care și-a dat seama imediat că are de-a face cu o înșelătorie și i-a reținut pe loc.
Escrocii au fost predați de urgență colegilor de la secția din Hilden, iar în urma cercetărilor s-a constatat că „organizația” pentru care susțineau că strâng fonduri nici măcar nu există. În plus, asupra lor s-a găsit o sumă de bani de ordinul sutelor de euro, strânsă probabil în aceeași manieră de la cetățeni bine intenționați. „Fila de donație” – clipboardul cu semnături fictive – a fost de asemenea confiscat.
Cei doi români aveau deja antecedente pentru infracțiuni similare și se aflau în atenția autorităților. Cu toate acestea, după finalizarea formalităților, procurorul a decis eliberarea lor. Poliția a transmis însă un mesaj clar: „Fiți vigilenți când sunteți abordați pentru donații în locuri publice. Dacă aveți suspiciuni, apelați imediat la forțele de ordine.”
Metoda „clipboard”: o schemă de escrocherie care traversează granițele
Așa-numita „metodă clipboard” (clipboard scam) nu este o practică izolată și nu aparține exclusiv Germaniei. Ea este larg răspândită în majoritatea țărilor europene, inclusiv în România. Escrocii folosesc un formular imprimat, prezentându-se adesea drept membri ai unei comunități defavorizate – de regulă, persoane surdo-mute – și încearcă să impresioneze trecătorii cu zâmbete, gesturi și apeluri la empatie. În realitate, aceste hârtii sunt false, semnăturile sunt inventate, iar banii ajung direct în buzunarele rețelelor de crimă organizată.
România nu este străină de acest fenomen. În marile orașe, dar și în stațiunile turistice, apar frecvent astfel de persoane care cer bani folosind aceleași tehnici: falsă dizabilitate, clipboarduri cu tabele și promisiuni că banii vor fi folosiți „pentru copii bolnavi” sau „pentru centre de sprijin”. De cele mai multe ori, aceste organizații nu există sau nu au niciun statut juridic recunoscut.
În unele cazuri, autoritățile au descoperit că rețelele din spatele acestor escrocherii acționează în mai multe țări simultan, trimițând „echipe” specializate în cerșit și fraudă de mici dimensiuni, care rotesc orașele la fiecare câteva zile pentru a nu atrage atenția poliției.
Poliția europeană îndeamnă la precauție
Recomandarea autorităților este simplă: nu donați bani pe stradă, în special când nu puteți verifica legalitatea cauzei. Dacă simțiți că sunteți victima unei escrocherii sau sunteți martor la o astfel de situație, sunați imediat la poliție. Campaniile autentice de donații sunt organizate transparent, de ONG-uri recunoscute legal, care oferă informații clare despre beneficiari și proiecte.
Metoda „surdo-mut cu clipboard” este o înșelătorie care exploatează bunăvoința oamenilor. Nu vă lăsați păcăliți de aparențe: în spatele zâmbetelor și gesturilor de mulțumire se pot ascunde rețele bine organizate de escroci care trăiesc din înșelăciune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News