România este cu mândrie gazda unor talente muzicale extraordinare, iar printre acestea se află și Alexandra Dariescu, o pianistă desăvârșită originară din Iași. Cu pasiunea sa pentru muzică și angajamentul față de arta pianistică, Alexandra a cucerit inimile publicului din întreaga lume și a adus onoare țării noastre pe scenele internaționale de prestigiu.
"Seria #RomâniDeSuccesÎnUK continuă luna aceasta cu apreciata pianistă Alexandra Dariescu.
Invitată ca solistă pe mari scene ale lumii, a cântat cu orchestre renumite precum London Philharmonic Orchestra, toate orchestrele regale simfonice din Marea Britanie (RPO, RLPO, RNS, RNSO), Orchestre National de France, Oslo Philharmonic, Vienna Tonkunstler, Moscow Philharmonic și Sydney Symphony Orchestra, în timp ce printre dirijorii cu care a lucrat se numără Adam Fischer, Cristian Măcelaru, Alain Altinoglu, Fabien Gabel, Jun Märkl, Vasily Petrenko, Ryan Bancroft, James Gaffigan și JoAnn Falletta.
Originară din Iaşi, Alexandra Dariescu este şi creatoarea inovatorului spectacol pentru copii “The Nutcracker and I”, o producție multimedia originală pentru pian solo, care include dans şi animații digitale, realizând viziunea sa de a construi punți și de a face muzica clasică mai accesibilă publicului larg. Spectacolul a fost prezentat pe scene din Europa, SUA, Australia, China şi Emiratele Arabe Unite, acest sezon marcând al șaptelea an consecutiv al producției", se arată într-un mesaj al Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Alexandra Dariescu strălucește pe cele mai mari scene ale lumii
"În sezonul 2023/24, Alexandra Dariescu deschide sezonul la BBC Symphony Orchestra cu Sakari Oramo la Barbican Centre, la 6 octombrie, oferind în Marea Britanie premiera Phantasie concertante a Dorei Pejačević, urmată de un program integral Mozart la Royal Albert Hall, la 24 octombrie, cu Academy of St Martin in the Fields.
Pe continentul american, Alexandra debutează în acest sezon cu Indianapolis Symphony (Nadia Boulanger) și în Canada cu Vancouver Symphony (Ravel G major), urmată de revenirea la Detroit Symphony pentru premiera mondială a noului concert pentru pian al lui James Lee III, „Shades of Unbroken Dreams” , în onoarea a 60 de ani de la discursul lui Martin Luther King Jr „Am un vis”. Concertul, scris pentru Alexandra Dariescu, este realizat alături de orchestrele BBC Philharmonic și Orlando Philharmonic, având premiera în Marea Britanie sub bagheta lui John Storgårds. Alte momente importante includ revenirea Alexandrei la Houston Symphony (Grieg) și debutul cu Copenhagen Philharmonic (Tchaikovsky 1), Philharmonisches Staatsorchester Mainz (Grieg), Trondheim Symphony (Clara Wieck Schumann) și Wuppertal Symphony Orchestra (Florence Price).
În 2022, Alexandra Dariescu a realizat înregistrarea în premieră mondială a unui concert de pian recent descoperit de Leokadiya Kashperova (1900) cu BBC Symphony Orchestra pentru aclamatul program al BBC Radio 3 „Compozitorul săptămânii”.
De-a lungul carierei, Alexandra a lansat opt albume apreciate la superlativ de critici, cel mai recent disc fiind înregistrarea la casa de discuri Decca, împreună cu Angela Gheorghiu. Discografia include o trilogie de preludii integrale la Champs Hill Records (Chopin, Dutilleux, Shostakovich, Szymanowski, Messiaen, Faure si Lili Boulanger), precum și Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski cu Royal Philharmonic Orchestra/Darrell Ang (Signum Records), pe lângă cartea audio The Nutcracker and I.
Mentorată de Sir András Schiff și Dame Imogen Cooper, Alexandra Dariescu a studiat cu Nelson Goerner, Alexander Melnikov, Dina Parakhina, Mark Ray, Mihaela Constantin și Cornelia Apostol și a fost laureata Academiei Festivalului Verbier in Elveția și câștigătoarea Premiul Femeile Viitorului din Marea Britanie la Categoria Arte și Cultură. Alexandra deține numeroase distincții speciale, inclusiv Ambasadorul Cultural al României, Ordinul “Coroanei Române” în grad de Ofițer de la Familia Regală și Young European Leader de către Friends of Europe. În 2020, Alexandra a fost decorată de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. De asemenea, a devenit Membru Asociat al Conservatorului Regal de Muzică Manchester, unde este profesor de pian din 2022", mai transmite Ambasada.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News