Deși industria prelucrării cărnii, în Vest, este înfloritoare, comparativ cu țările producătoare, din Est, muncitorii din abatoare sunt cei care au de suferit: primesc salarii extrem de mici – iar uneori, nici pe acestea -, trăiesc în condiții mizere și sunt supuși la numeroase abuzuri.
17% din populația angajată a României este la un pas de sărăcie - cea mai mare rată din Europa, potrivit Eurostat. Media UE este de 9,6%. Atât de mulți români au părăsit țara în 2001-2016 încât au devenit al cincilea cel mai mare grup național de emigranți, conform cifrelor OECD.
Germania una dintre cele mai mari producătoare din Europa și al treilea cel mai mare exportator de carne de porc din lume, potrivit Financial Times, care a tratat problema aceasta într-un material intitulat „În interiorul abatoarelor din Germania: costul uman al cărnii ieftine“, care redă câteva dintre trăirile unor români și alți muncitori est-europeni în abatoarele nemților.
Muncitor român: „Un coleg și-a tăiat patru degete în urma presiunii“
în vara anului trecut, la abatorul Tonnies din Germania a izbucnit un focar de COVID. 1.500 de angajați au fost infectați, dintre aceștia 1.000 fiind români. Scandalul miilor de infectări cu coronavirus în rândul muncitorilor din abatoarele germane a fost momentul în care s-a produs declicul și a forțat autoritățile să se întoarcă spre problemele angajaților, cei mai mulți imigranți din Europa Centrală și de Est.
Condițiile de cazare al acestora au fost un factor important în răspândirea virusului, pentru că mulți dintre ei stăteau în cămine supraaglomerate, subînchiriate de firmele de intermediere.
„Banii nu ajung niciodată la acel angajat”
Alexandru I., un român în vârstă de 28 de ani, care a lucrat la Tönnies timp de doi ani, printr-un intermediar român, spune că a făcut în mod regulat schimburi de 16-18 ore, nu a primit ore suplimentare și s-a întors la sfârșitul zilei într-o cameră plină de gândaci. „Un coleg și-a tăiat patru degete în urma presiunii pentru a lucra rapid“, își amintește el. Când Iancu și-a tăiat degetul, a fost văzut de un doctor abia trei zile mai târziu.
Iancu spune că unii colegi au renunțat la săptămâni de salariu neplătit și au plecat acasă. Doi recrutori și un fost subcontractant spun că reținerea plății finale a fost una dintre multele strategii de reducere a salariilor: „Banii nu ajung niciodată la acel angajat”, spune fostul subcontractant, care lucrează acum la o companie germană de carne de top și a solicitat anonimatul. Subcontractanții care gestionează chiar și doar 150 de angajați lunar, a spus el, ar putea „câștiga zeci de mii dacă nu sute de mii de euro”.
Germania, noua lege a muncii în abatoare
După luni bune de eforturi din partea Ministerului Muncii, Parlamentul german a adoptat o lege care ar urma să schimbe soarta muncitorilor din industria cărnii. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie și prevede:
- sunt interzise contractele cu subcontractori, iar muncitorii vor trebui să fie angajați direct la abator;
- de la 1 aprilie, se va renunța și la firmele de plasare a forței de muncă temporară, oamenii fiind preluați direct de abator;
- excepție pentru următorii trei ani: în fabricile de mezeluri, munca temporară va mai fi permisă și după 1 aprilie, însă doar patru luni pe an, când este sezonul de vârf, și la o cotă de 8% din numărul total de angajați, relatează Libertatea.
Când au aflat despre schimbarea legii care le-ar putea aduce în sfârșit un trai decent, românii care lucrează în abatorul Vion din nordul Germaniei s-au arătat reticenți: „Lucrez în Germania de șase ani. În ultimii cinci, mi s-a tot spus că lucrurile se vor îmbunătăți. Credeți-mă, aici nimic nu se schimbă“.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News