O bombă artizanală lăsată pe unul dintre cele mai frecventate bulevarde din Istanbul era detonată în mijlocul a sute de oameni.
Printre ei se afla şi Narcisa. De origine este din Constanţa, dar locuieşte de 20 de ani în Turcia.
„S-a auzit o explozie foarte puternică, lumea a început să alerge, să fugă, s-au ascuns şi, normal, am plecat spre casă cu maşina, am plecat acasă, am ajuns acasă, am deschis televizorul şi am aflat, de fapt, adevărul de la televizor. Că a fost un atentat. Am avut norocul că nu am găsit parcare în acel moment, deci în acele clipe...Dacă aş fi găsit loc de parcare, să parchez maşina, cu siguranţă şi eu aş putea fi una dintre victimele din atentatul de ieri. A fost foarte rău, ceva de nedescris, nu am cuvinte, pur şi simplu”, a spus Narcisa Sonmez, o româncă stabilită în Turcia, potrivit Observator.
„Oamenii erau pe jos, era vizibil totul din colţul străzii”
Explozia a fost atât de puternică încât a spulberat mobilierul stradal şi vitrinele magazinelor din zonă.
„Oamenii erau pe jos, era vizibil totul din colţul străzii. Încercau să sune, unii la ambulanţă, alţii la poliţie. Toţi tremurau şi plângeau”.
„Fiul meu era aici, împacheta diferite lucruri, m-a sunat şi mi-a spus: "Tata, eşti pe aproape?" "Sunt aproape. Ce se întâmplă?", i-am spus eu. „Tată, vino repede, a explodat o bombă!”, a spus el. „Fiule, spune-mi ce s-a întâmplat”, i-am zis eu şi el a explicat: „Tată, sunt morţi şi răniţi pe jos. Am fost călcat în picioare când m-am ridicat să fug”.
Printre trupurile rămase fără viaţă pe caldarâm - un tată şi fiica lui de numai 3 ani. Ieşiseră la o scurtă plimbare de duminică, aşa cum obişnuiau să facă des. Tot acolo şi-au pierdut viaţa şi Arzu, o profesoară în vârstă de 41 de ani, şi fiica sa, de 15. Lista morţilor este închisă de un cuplu de tineri abia căsătoriţi, aflaţi în una din primele lor vacanţe împreună. În memoria lor, locul tragediei s-a transformat în altar. Au fost depuse mii de flori şi lumânări.
Cine este autoarea masacrului din Istanbul
Autoarea masacrului este o tânără de 23 de ani. A fost surprinsă de camerele de supraveghere de pe stradă, cum a stat aproape o oră pe o bancă. Este îmbrăcată în straie negre şi are capul acoperit. La un moment dat se ridică şi pleacă. După doar câteva zeci de secunde, are loc explozia.
Femeia fuge apoi printre oameni, în timp ce pare să vorbească la telefon. Sunt imaginile care le-au permis să o identifice în timp record. La doar câteva ore de la atentat, agenţii antitero intrau în casa în care locuia. A venit în Turcia în urmă cu 4 luni şi a lucrat într-o fabrică. Este originară din Siria şi a fost instruită ca ofițer special de informații de către organizația PKK, susţin autorităţile de la Ankara.
„Astfel de organizaţii folosesc nume false, acte false, locuinţe false. După cum apare pe camerele de supraveghere ea are capul acoperit, deşi, în mod normal, nu îl are. Toate aceste lucruri, toate aceste înşelăciuni, le folosesc pentru a-i face pe oameni să creadă altceva. Aceasta este situaţia”, a spus Yilmaz Akinci, jurnalist Al Jazeera.
Alături de ea au fost reţinute alte 46 de persoane
„Cunoaştem mesajul pe care infractorii care au făcut această acţiune vor să ni-l transmită. Am priceput mesajul. Nu vă faceţi griji, le-o vom plăti cu vârf şi îndesat”, a precizat Suleyman Soylu, ministrul turc de Interne.
Organizaţia PKK sau Partidul Muncitorilor din Kurdistan militează pentru formarea unui stat kurd pe teritorii care aparţin acum Turciei, Siriei şi Irakului. Este considerată o grupare teroristă de către Turcia, dar şi de către Uniunea Europeană şi Statele Unite. Chiar şi aşa Ankara a refuzat să primească mesajul de condoleanţe transmis de ambasada SUA. Americanii sunt acuzaţi că le acordă sprijin kurzilor din Siria, împotriva militaniţilor Stat Islamic de acolo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News