Români, reținuți de Marea Britanie pe aeroport după aterizare: „Nu știm când vom pleca! Ne-au luat telefoanele și lucrurile!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Români, reținuți de Marea Britanie pe aeroport după aterizare: „Nu știm când vom pleca! Ne-au luat telefoanele și lucrurile!”
Români, reținuți de Marea Britanie pe aeroport după aterizare: „Nu știm când vom pleca! Ne-au luat telefoanele și lucrurile!”

30 de persoane au fost reținute de Marea Britanie pe aeroport după aterizare. Potrivit Politico, printre cei 30 se numără români, germani, greci, italieni și spanioli.

Cetățenii UE sunt reținuți în centrele de imigranți după ce au încercat să intre în Marea Britanie pentru muncă fără vize sau statut de reședință. 

Home Office nu a publicat încă date oficiale privind numărul cetățenilor UE deținuți în aceste centre de la începutul anului. Dar Politico susține că 30 de cazuri care implică cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli au fost până acum.

 

Durata detențiilor lor este explicată parțial de restricțiile de călătorie

 

Ambasadele europene din Londra oferă consiliere juridică și intervin pentru a încerca să scurteze perioada de detenție, deși nu toți cetățenii UE caută sprijin consular.

Diplomații au spus că majoritatea cazurilor se referă la tineri, dintre care mulți încearcă să intre în Marea Britanie pentru a lucra pentru perioade scurte de timp - o practică obișnuită atunci când Marea Britanie era în UE.

Durata detențiilor lor este explicată parțial de restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce înseamnă că există mai puține zboruri disponibile pentru întoarcerea cetățenilor UE și Ministerul de Interne trebuie să organizeze și testul COVID-19 necesar înainte de întoarcerea lor.

 

„UE trebuie să adopte o poziție mai dură cu administrația britanică”

 

Cu toate acestea, un diplomat a spus că unele guverne europene consideră că durata detențiilor este „disproporționată” și ar dori ca UE să adopte o poziție mai dură cu administrația britanică.

După Brexit, cetățenii UE sunt împiedicați să intre în Marea Britanie în scopuri de muncă fără viză de muncă sau statut de sistem de decontare a UE, care garantează drepturile de ședere ale celor care locuiau în Marea Britanie înainte de a părăsi UE.

Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză pentru turism și pot sta până la 90 de zile. Cu toate acestea, Forța de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea cetățenilor UE dacă oficialii au motive întemeiate să suspecteze că intenționează să lucreze în țară, dar nu pot obține documentația necesară.

 

„Condițiile nu sunt atât de grozave”

 

O femeie din Spania, în vârstă de 25 de ani, era ținută la Centrul de imigranți din Bedfordshire, la două ore de mers cu mașina de Aeroportul London Gatwick, unde a aterizat din Valencia pe 3 mai. Scopul era să-și găsească un loc de muncă în Marea Britanie, unde a lucrat deja în 2019.

Centrul, cu o capacitate de 400 de deținuți, a fost refăcut pentru a găzdui migranții, potrivit BBC. Femeii, care nu avea acces la telefonul mobil, i s-a spus să aștepte un interviu cu ofițerii de la Home Office, care ar fi trebuit să aibă loc în următoarele 72 de ore. Sora ei și o prietenă au avut voie să o viziteze, dar un focar de coronavirus a pus-o pe ea și pe toți ceilalți deținuți din acea aripă a centrului în autoizolare.

Se așteaptă acum ca femeia să rămână în centru încă cel puțin 10 zile fără vizite.

„Este bine, dar condițiile nu sunt atât de grozave, este rece și nu am acces la o parte din lucrurile mele și la niciun dispozitiv electronic. Mă sună uneori sora mea pe un telefon din centru”, a spus femeia.

 

„Eram disperat!”

 

Alți cetățeni ai UE care au ajuns în Gatwick în aceeași zi au fost ținuți în detenție pe aeroport, inclusiv un bărbat spaniol din Insulele Canare care a spus Forței de Frontieră a Regatului Unit că vine pentru un interviu de angajare care avea loc a doua zi.

Un tânăr grec, în vârstă de 26 de ani, a fost reținut timp de șapte zile la Centrul de detenție pentru imigranți din Kolnbrook.

„Nu știam când voi pleca. Eram disperat. Nu mai puteam suporta. Am fost închis într-o cameră care nu avea încălzire și avea bare pe fereastră. Am fost și într-o zonă mai mare cu alți deținuți. Mi-au luat telefonul mobil și lucrurile mele”, a spus el pentru ziarul grecesc Ta Nea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel