Români, tată și fiu, judecați în Germania pentru exploatare: Își transformau conaționalii săraci în „mărfuri”

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: Cei doi români în sala de judecată / Sursă: berliner-kurier.de
Foto: Cei doi români în sala de judecată / Sursă: berliner-kurier.de

Doi români sunt judecați în Germania sub acuzațiile de muncă forțată, trafic de persoane și exploatare. Cei doi sunt acuzați că recrutau conaționali săraci din România, pe care îi ademeneau cu promisiuni false, transformându-i apoi în „mărfuri” pentru a-i exploata în condiții inumane pe șantierele din Berlin.

Un tată și fiul său, Constantin L. (52 de ani) și Constantin-Ionuț L. (34 de ani), ambii din România, au apărut în fața instanței din Köpenick, Germania, fiind acuzați de muncă forțată, trafic de persoane și exploatare. Cei doi, care locuiesc în două case separate în Köpenick și dețin o proprietate impunătoare în România, s-au prezentat la proces fără nicio urmă de anxietate, în calitate de oameni liberi.

Muncitorii români trăiau cu frică: Dormeau în condiții inumane și aveau voie să dea un singur telefon pe zi 

 

Procurorii au declarat că principalul inculpat, Constantin L., și-a făcut un mod de trai din angajarea ilegală a muncitorilor români săraci, pe care i-a transformat în „mărfuri”. Aceștia erau ademeniți cu promisiuni și transportați la Berlin în microbuze supraîncărcate, fiind apoi cazați în condiții intolerabile, cu până la opt persoane într-un spațiu mic. În unele cazuri, muncitorii erau obligați să doarmă pe podeaua goală, împărțind o singură saltea.                                                                     

Constantin L. recruta anual între 50 și 70 de români pentru a-i folosi la lucrări de demolare pe șantierele din Berlin, o activitate desfășurată ilegal timp de mai mulți ani. Procurorii susțin că acesta a emis facturi fictive între noiembrie 2015 și iulie 2020, evitând plata contribuțiilor sociale în valoare totală de 456.552 de euro. Tatăl este acuzat de 38 de infracțiuni în total.

Potrivit rechizitoriului, sistemul de exploatare era bine organizat și eficient. Muncitorii lucrau până la 10 ore pe zi, șase zile pe săptămână, pentru un salariu promis de 12 euro pe oră, dar în realitate primeau între 300 și 600 de euro pe lună. Aceste sume erau reduse în mod arbitrar sau chiar anulate complet, iar din salarii se rețineau bani pentru transport, hrană și cazare, în unele cazuri „chiria” ajungând până la 200 de euro. O lună de probă, fără plată, era obișnuită.                                                                            

Muncitorii trăiau într-un climat de frică, Constantin L. fiind acuzat că a creat un „scenariu subtil de amenințare” pentru a-i intimida. Se vorbea despre bătăi și chiar despre utilizarea armelor. Muncitorii erau supravegheați constant, iar „apelul nominal de seară” avea loc la ora 21:00. În caz de „încălcări ale regulilor”, se aplicau pedepse fizice.

Procesul a fost întârziat din cauza lipsei de personal în sistemul de justiție, ceea ce a dus la o reducere a pedepselor. O înțelegere în cadrul procesului ar putea rezulta în sentințe cu suspendare, considerate de unii ca fiind prea blânde. Procesul continuă joi.                                           

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din GERMANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel