Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august 2024 la 2,4%, comparativ cu 2,8% în iulie, conform datelor publicate de Eurostat. România continuă să aibă cea mai ridicată inflație din blocul comunitar pentru a șasea lună consecutivă, cu un avans anual al prețurilor de 5,3%.
În luna august, țările membre UE cu cele mai scăzute rate ale inflației au fost Lituania (0,8%) și Letonia (0,9%). Pe de altă parte, România se află alături de Belgia (4,3%) și Polonia (4%) în rândul țărilor cu cele mai ridicate rate ale inflației. Comparativ cu iulie 2024, inflația anuală a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, de la 5,8% la 5,3%. Totodată, în șase state membre inflația a crescut, iar într-o singură țară a rămas stabilă.
În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,6% în luna iulie la 2,2% în luna august. Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile pentru energie și alimente, a rămas constantă la 2,8%. Un alt indicator, care exclude și prețurile la țigări și alcool, a scăzut ușor de la 2,9% la 2,8%. Inflația de bază este un indicator important pentru Banca Centrală Europeană (BCE) în elaborarea politicilor sale monetare.
În România, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o inflație anuală de 5,1% în luna august, în scădere față de 5,42% în iulie. Creșterile de prețuri au fost de 4,25% pentru mărfurile alimentare, 4,35% pentru mărfurile nealimentare și 8,60% pentru servicii. Indicele armonizat al prețurilor de consum pentru august 2024 comparativ cu luna iulie 2024 a fost de 100,28%, iar rata anuală a inflației calculată pe baza acestui indice a fost de 5,3%. De asemenea, rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2023 - august 2024) față de perioada anterioară a fost de 6,7%.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2024, scăzând-o la 4%, de la 4,9% estimată anterior. BNR estimează că inflația va ajunge la 3,4% la sfârșitul anului 2025. Conform prognozei, tendința de reducere a ratei inflației va continua pe tot parcursul intervalului de proiecție, însă ritmul de dezinflație va încetini în a doua parte a acesteia. Această traiectorie va fi influențată de factori precum majorările de impozite indirecte în ianuarie 2024 și ajustările tarifare pentru gaze naturale și legume, fructe și ouă în al doilea trimestru al anului 2024, cu efecte diferite asupra inflației în anul 2025.
---------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News