România a împrumutat astăzi aproape un miliard de lei de la bănci

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2031 şi a împrumutat joi de la bănci suma de 915 milioane lei, aproape dublu faţă de valoarea nominală, la o dobândă anuală de 5,45%.

La licitaţie au participat şapte dealeri primari.

Volumul total al cererii a fost de 1,9 miliard lei, din care ofertele competitive au totalizat 1,7 miliarde lei, iar ce necompetitive s-au ridicat la 185 milioane lei.

Rata cuponului a fost de 3,65%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 5,45%.

Din valoarea nominală adjudecată, suma oferita de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 790 milioane lei. Ofertele necompetitive au fost de 125 milioane lei.

Tot joi, Ministerul a organizat o a doua licitaţie, de certificate de trezorerie cu discont in valoare de 300 milioane lei, dar toate ofertele de cumpărare primite de la bănci au fost respinse din cauza nivelului prea mic al randamentului oferit, relatează Mediafax. 

România, rată a inflației de 5.8% în următoarele 12 luni

 

Analiştii CFA România au calculat un deficit bugetar de 7,3% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 5,8% pentru orizontul de 12 luni, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 7,3%. Valoarea medie a anticipaţiilor în termeni reali a PIB în anul 2021 este +6,6%, iar pentru 2022 de 3,9%. Datoria publică (procent din PIB) va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 5,8%. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 91% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517 lei, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,1145 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului euro/leu pentru un orizont de 12 luni este 4,9600.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, la valoarea de 56,6 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte). Aceasta situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor doua componente ale indicatorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel