România a triumfat în competiția națională la Expoziția Internațională de Artă – la Biennale di Venezia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
România a triumfat în competiția națională la Expoziția Internațională de Artă – la Biennale di Venezia / Foto: Captura Youtube
România a triumfat în competiția națională la Expoziția Internațională de Artă – la Biennale di Venezia / Foto: Captura Youtube

Un proiect artistic elaborat de creatorii clujeni a triumfat în competiția națională pentru reprezentarea României la prestigioasa Bienală de Artă de la Veneția. 

După o evaluare meticuloasă din partea unei comisii din cadrul Ministerului Culturii, proiectul intitulat "What Is Work / Ce este munca" a obținut un impresionant punctaj de 97 de puncte.

Mintește creative din spatele "What Is Work / Ce este munca" includ artistul clujean Șerban Savu, artiștii invitați Nana Esi și Sophie Keij, curatorul Ciprian Mureșan, și managerul de proiect Cristian Alexandru Damian, cu Fundația IDEA din Cluj, care a avut rolul de entitate organizatoare.

Anunțul a fost făcut săptămâna trecută, în cadrul celei de-a doua etape de evaluare a proiectelor din cadrul Competiției Naționale, care vizează selectarea proiectului care va reprezenta cu mândrie România la cea de-a 60-a ediție a renumitei Expoziții Internaționale de Artă - Biennale di Venezia.

Ministerul Culturii subliniază că criteriile de selecție au inclus coeziunea conceptuală a proiectului pentru ambele spații desemnate - Pavilionul României din Giardini și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, fezabilitatea practică, respectarea bugetului estimat și strategia de promovare a proiectului atât în cadrul Bienalei, cât și în afara ei.

Proiectul clasat pe locul doi a fost "Monumente vii", cu 80 de puncte, iar locul al treilea a revenit proiectului "Te văd, te văd", obținând un punctaj de 75,28.

 

Bugetul României pentru Bienala de la Veneția

 

În anul 2024, bugetul României pentru proiectele de la Biennale di Venezia a fost majorat, cu Ministerul Culturii alocând 850.000 de lei pentru proiectul din Pavilionul României din Giardini della Biennale. În același timp, Institutul Cultural Român va contribui cu aproximativ 250.000 de lei pentru proiectul din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Conform informațiilor din presa națională, în 2022, bugetul cumulat de la aceste entități a fost de 1 milion de lei, la care s-a adăugat o contribuție de 300.000 de euro din partea sponsorilor pentru un proiect specific reprezentând România.

 

Istoria Românească la Bienala de la Veneția

 

Prima participare a României la Bienala de Artă de la Veneția a avut loc în 1907, când a fost reprezentată de Fritz Stork cu două lucrări expuse: "Portret al compozitorului Alfons Castaldi" și "Deep in Thought". Din 1938, România a avut propriul pavilion în Giardini della Biennale, proiectat sub atenția și coordonarea lui Nicolae Iorga. Pavilionul a fost inițial conceput ca un salon de artă cu trei încăperi, evoluând ulterior într-o singură sală spațioasă în 1962.

În 2015, Pavilionul a revenit la arhitectura sa originală sub îndrumarea arhitectului Attila Kim și a găzduit proiectul câștigător al aceluiași an, "Darwin's Room", creat de pictorul Adrian Ghenie.

Ediția a 60-a a Expoziției Internaționale de Artă - Biennale di Venezia, curatoriată de Adriano Pedrosa, este programată să aibă loc între 20 aprilie și 24 noiembrie, având tema "Străini peste tot".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel