România, acord cu Universitatea din Chile pentru formarea primului Lectorat de Limbă și Cultură Română din America Latină

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Protocolul de acord are ca scop dezvoltarea unui cadru de colaborare pentru promovarea limbii și culturii române prin intermediul acestui Lectorat de limbă, literatură, cultură și civilizație românească, care va fi în sarcina Facultății de Filosofie și Științe Umaniste a Universității din Chile. Semnarea acordului de promovare a acestui prim program românesc în America Latină a avut loc vineri, 8 septembrie.

Acordul de lectorat în limba și cultura română al Universității din Chile cuprinde un protocol de colaborare în domeniul învățământului superior și al culturii românești.

La ceremonie au participat reprezentanța diplomatică a României în Chile, condusă de ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Chile, Floricel Paul Mocanu, subsecretarul de stat, consilier prezidențial al României, Sandra Pralong, împreună cu consilierul său, Denise Mihalache, și  Roxana Mocanu, consulul României în Chile.

Universitatea din Chile a fost reprezentată de profesorul Raúl Villarroel Soto, decan al Facultății de Filosofie și Științe Umaniste; Alicia Salomone, director de relații internaționale al Universității din Chile; profesorul Ulises Cárcamo, prodecan al Facultății de Filosofie și Științe Umaniste, profesoara Alejandra Bottinelli, director de relații internaționale al acestei unități academice, precum și profesorul Bernardo Subercaseaux și profesoara Ximena Tabilo, director și director adjunct al Centrului de Limbi și Culturi Mondiale al Universității din Chile. de Chile.

Acordul Lectoratului de Limbă și Cultură Română al Universității din Chile cuprinde un protocol de colaborare în domeniul învățământului superior și al culturii românești. Cele două instituții vor colabora la crearea unui cadru de dezvoltare a mediului educațional și cultural, la promovarea limbii, culturii și civilizației românești, alături de schimbul de opinii, informații și experiențe în domeniul învățământului superior.

Părțile s-au angajat să creeze condițiile pentru funcționarea unui Lectorat de limbă, literatură, cultură și civilizație românească în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Umaniste a Universității din Chile, care va avea o durată de 3 ani, cu posibilitatea de reînnoire. Încheierea acestui protocol este rezultatul a luni de negocieri și colaborare comună.

Primul lectorat românesc în America Latină

 

Decanul Facultății de Filosofie și Științe Umaniste, Raúl Villarroel Soto, a subliniat că acest acord deschide o lume într-un mod necunoscut până acum și că oferă posibilitatea de a cunoaște elemente asupra cărora se poate concentra cooperarea. "Ne-am stabilit dorința de a continua colaborarea, nu doar în cadrul acestui program de lectorat pe care tocmai l-am semnat, ci și într-o serie de alte inițiative pe care le-am discutat în cadrul acestei întâlniri, care a fost extrem de plăcută și în cadrul căreia am putut cunoaște oameni foarte interesanți", a spus el.

Floricel Mocanu, ambasadorul României în Chile, a subliniat importanța acestui acord, deoarece reprezintă prima conferință de acest gen din America Latină. "Este o mare bucurie pentru noi pentru că nu numai că vom promova valorile umane în jurul limbii și al popoarelor noastre, dar în același timp va completa programul de limbi romanice al Universității din Chile".

În acest sens, directorul de relații internaționale al Universității din Chile, Alicia Salomone, a subliniat că limba română este ultima dintre limbile romanice care lipsea din programul de învățământ al Universității din Chile. "Crearea lectoratului face posibilă completarea acestei linii de dezvoltare a limbilor romanice, ceea ce este foarte important pentru studiile noastre de lingvistică și literatură, deoarece va permite studenților să aibă acces la operele autorilor în limbile lor originale". În plus, acest acord se înscrie în linia de cooperare mai strânsă a Universității din Chile cu Uniunea Europeană.

"Faptul că Universitatea din Chile va certifica studenții în limba română va deschide posibilitatea de a aplica pentru burse din partea guvernului român pentru a urma studii universitare și postuniversitare acolo, ceea ce înseamnă un stimulent foarte important pentru colaborarea la nivel academic și oferă noi oportunități pentru studenții noștri", a spus el.

La rândul său, consilierul prezidențial român, Sandra Pralong, a salutat acordul atât din punct de vedere academic, cât și cultural. "Avem o mare legătură între România și Chile, care datează din perioada în care consulul chilian în România a acordat vize în timpul celui de-al Doilea Război Mondial evreilor români pentru ca aceștia să poată scăpa de pogromuri. Pe de altă parte, România, după lovitura de stat din 1973 din Chile, a primit refugiați chilieni care, în timp, și-au format familii acolo, ceea ce a dat naștere unui cartier de chilieni în București, ceea ce arată o legătură istorică foarte profundă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel