„România are astăzi o greutate internațională mai mare decât Austria“. Guvernul vienez, criticat dur de investitori, după răspunsul negativ pentru Schengen

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

"Guvernul condus de ÖVP cochetează cu dictatura, se dă de ceasul morții cu Bulgaria și România și tot nu reușește să se desprindă în alegeri“, este verdictul dat de Amos Michael Friedländer, CEO al companiei austriece Yarduna (care dezvoltă afaceri și în România) într-un comentariu scris pentru publicația elvețiană Neue Zürcher Zeitung ( NZZ ).

Timp de decenii, Austria a dus cu succes politica de a fi un avocat al Europei de Est în Occident. Cu toate acestea, s-a implicat atât de mult în relația cu Putin, încât aceasta nu mai are nicio credibilitate în prezent“, apreciază autorul.

Amos Michael Friedländer a amintit și de vizita lui Nehammer la Putin în luna aprilie a anului trecut, „care a rupt solidaritatea Occidentului, acordul său cu durii Orban și Vucic în noiembrie anul trecut împotriva migrației, disponibilitatea sa de a arunca România și Bulgaria sub autobuz prin veto la aderarea lor la zona Schengen a Uniunii Europene în decembrie 2022“, despre care apreciază că „vorbesc de la sine“. „Doar recent, cancelarul a declarat sfidător: "Veto-ul Schengen rămâne în vigoare". Aceasta în ciuda faptului că ambasadorul României la Viena, care fusese chemat acasă în semn de protest față de veto, s-a întors între timp la postul său în semn de bunăvoință“, mai notează Amos Michael Friedländer.

Guvernul vienez, criticat dur de investitori, după răspunsul negativ pentru Schengen

 

Amos Michael Friedländer este CEO al companiei Yarduna, care operează în Belgia, dar și în România. Cetățean austriac și doctor în economie al Universității Economice din Viena, el a fost timp de mulți ani șeful departamentului de cercetare pentru Europa de Est la Nomura (n.r. un grup financiar japonez, cu sediul la Tokyo. Compania este listată pe Tokyo Stock Exchange). Ulterior, a devenit co-fondator al unei companii din sectorul serviciilor din Austria, care are peste 200 de angajați și este un nume bine cunoscut în Austria și în țările vecine. Redăm în cele ce urmează, parțial, comentariul autorului scris pentru publicația elvețiană Neue Zürcher Zeitung.

„România are astăzi o greutate internațională mai mare decât Austria“

 

Acum este clar că veto-ul Schengen al guvernului de la Viena este un joc de box din umbră. Cei mai mulți dintre migranții care intră ilegal în țară vin prin granițele sârbe, ungare și croate. Deși un veto împotriva aderării Croației la Schengen ar fi fost, prin urmare, mai justificat decât cel împotriva României, acesta nu a fost pus în aplicare“, apreciază autorul. Acesta continuă punctând că motivul pentru acest lucru nu a fost încă explicat: „Austria speră să conecteze terminalul de gaz natural lichefiat de pe insula croată Krk, care este în curs de extindere, la rețeaua de gaz austriacă. Un veto nu se potrivește în acest concept“.

Economistul de sorginte austriacă revine asupra României, criticând decizia executivului austriac de a se folosi de veto pentru  refuza aderarea României în Schengen în decembrie 2022. 

Atunci când Primăvara de la Praga a fost reprimată de tancurile sovietice în 1968, guvernul ÖVP de atunci nu a îndrăznit să protesteze. Cu România, în schimb, consideră că își poate permite să tulbure relațiile. Un calcul greșit. În calitate de stat teritorial, membru NATO și vecin al Ucrainei și al Republicii Moldova, România are astăzi o greutate internațională mai mare decât Austria, notează Amos Michael Friedländer. 

Amos Michael Friedländer: „Bucureștiul va lua cu siguranță act de afront“

 

Acesta continuă să îl indice pe cancelarul Karl Nehmmer ca fiind vinovat de periclitarea imaginii Austriei ca „avocat al Europei de Est în Occident“, din cauza unei presumate apropieri de Putin.

„Dar cuvântul nu pare să fi ajuns până în Ballhausplatz (n.r.  sediul Cancelarului Federal) din Viena. Bucureștiul va lua cu siguranță act de afront. Astfel, roadele politicii pe care Viena a dus-o cu succes timp de decenii de a fi un avocat al Europei de Est în Occident sunt puse în pericol de cursul conflictual al lui Nehammer. Ministrul de externe Schallenberg este prea slab pentru a opri opera de distrugere.

În ceea ce privește vizita cancelarului la Putin în aprilie 2022, politologul Gerhard Mangott se îndoia deja la vremea respectivă că Nehammer a condamnat cu adevărat invazia Rusiei în Ucraina cu acea ocazie, așa cum a relatat cancelarul, întrucât nu au existat martori în acest sens. Acum, însă, în urmă cu câteva săptămâni, șeful importatorului austriac de gaze OMV, Alfred Stern, a declarat că Rusia livrează în prezent Austriei toate cantitățile de gaze convenite prin contract, în timp ce Germania, de exemplu, nu mai primește deloc gaze din Rusia. S-ar putea ca, în timpul vizitei sale la Kremlin, cancelarul federal să-i fi cerut lui Putin să nu reducă volumele de aprovizionare?“, mai spune Amos Michael Friedländer.

 

----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel