România, campioană la prețul mic al ouălor în UE chiar și de Paște! Cât costă un ou față de alte țări și ce spun fermierii despre exporturi și stocuri

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

În preajma Paștelui, consumul de ouă în România înregistrează o creștere spectaculoasă de aproximativ 50% față de o lună obișnuită. Dacă în mod normal un român mănâncă, în medie, 21 de ouă pe lună, în această perioadă cifra urcă la 30. Cu toate acestea, România reușește să mențină unul dintre cele mai scăzute prețuri din Uniunea Europeană la ouăle vândute la poarta fermei.

„Fermierii își programează fluxurile astfel încât să aibă suficiente ouă în perioada sărbătorilor. De exemplu, dacă au găini aproape de sfârșitul ciclului, nu le taie acum, ci după Paște”, a explicat Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), conform Agerpres.

 

Prețuri stabile: oul se vinde cu aproximativ 60 de bani la poarta fermei

Conform Observatorului Prețurilor în Uniunea Europeană, prețul ouălor în România a fost săptămâna trecută de 211 euro/100 kg, ceea ce echivalează cu un preț de aproximativ 60 de bani pe bucată. În aceeași perioadă a anului trecut, oul costa 55 de bani.

„România are printre cele mai mici prețuri din UE, la poarta fermei. Doar Finlanda are un preț mai mic decât al nostru – 204 euro/100 kg. În schimb, Bulgaria are 222, Ungaria 286, iar Polonia 314 euro/100 kg”, a declarat Ilie Van pentru AGERPRES.

 

Fără motive de scumpire în următoarele două săptămâni

Reprezentanții industriei avicole anunță că nu există motive pentru o creștere a prețului ouălor în perioada următoare, chiar dacă cererea este ridicată. De altfel, prețul actual de 211 euro/100 kg este mai mic decât cel de acum două săptămâni, când se înregistra o valoare de aproximativ 215 euro.

„Nu estimăm modificări semnificative ale prețurilor. În supermarketuri am văzut cartoane cu 30 de ouă, de la găini crescute în cușcă (codul 3), la 24 de lei – adică 80 de bani oul. Bineînțeles, ouăle provenite din alte sisteme de creștere (codul 2 sau 1) vor fi mai scumpe, și ambalajul e diferit”, a mai adăugat Van.

 

Fermele românești pot acoperi integral consumul intern de ouă

Potrivit UCPR, fermele avicole din România pot acoperi în proporție de 100% necesarul de ouă pentru consumul intern, chiar și în perioadele cu cerere ridicată, cum este cea a Paștelui. Mai mult, România continuă să exporte ouă în țările membre UE.

„Schimbul intracomunitar funcționează constant. Exportăm ouă, dar primim și din afară. Deocamdată nu mai sunt probleme cu ouăle din Polonia, pentru că au dificultăți legate de gripa aviară. În plus, gospodăriile țărănești din România contribuie tot mai mult, mai ales în aprilie, când este vârf de producție în curțile țăranilor”, a explicat președintele UCPR.

 

Exportul în SUA, imposibil momentan din cauza reglementărilor

Deși Statele Unite se confruntă cu un deficit de ouă și au solicitat importuri din Europa, România nu poate onora aceste cereri din cauza unor diferențe în legislația sanitară și a cerințelor de procesare.

„Americanii vor ouă spălate și congelate. Noi nu facem acest lucru în Europa, iar transportul ouălor în coajă peste ocean este foarte complicat. Danemarca a primit condițiile, dar nu avem informații că livrează deja. Probabil SUA s-a reorientat spre alte surse, precum Turcia”, a precizat Van.

 

Ouăle vopsite din import nu au priză la români

În supermarketuri au apărut deja ouăle vopsite, provenite în special din țări precum Austria sau Germania. Însă acestea nu au mare succes pe piața românească, unde tradiția de a vopsi ouă în Joia Mare este încă foarte vie.

„La noi, ouăle gata vopsite nu au prea mare trecere. Asta e bucuria: să le vopsești acasă, cu familia. Poate le cumpără doar cei care nu au timp”, a subliniat Ilie Van.

 

Producție națională solidă: peste 5,8 miliarde de ouă anual

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în România se produc anual circa 5,86 miliarde de ouă, dintre care 40-45% provin din ferme, iar restul din gospodării. În 2023, peste 500 de milioane de ouă au fost exportate, în timp ce 200 de milioane au fost importate din țările UE.

Din cele 219 exploatații avicole la nivel național, 180 sunt membre ale Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, fiecare având mai multe ferme specializate, fie pentru creșterea găinilor ouătoare, fie pentru pui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel