La 11 aprilie 2023 a avut loc o ședință a CSAT condusă de președintele României, Klaus Iohannis, pentru a discuta situația de securitate din regiunea Mării Negre și poziția României în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Consiliul a stabilit că dezvoltarea apărării aeriene a României este necesară pentru a descuraja o eventuală agresiune, cu ajutorul atât a capacităților de apărare aeriană și antirachetă, cât și a capacităților de foc și lovitură de precizie cu rază lungă de acțiune.
CSAT a confirmat o viitoare comandă de avioane de luptă Lockheed Martin F-35
Pentru a le realiza pe acestea din urmă, CSAT a confirmat o viitoare comandă de avioane de luptă Lockheed Martin F-35.
"Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene va continua cu achiziționarea de aeronave F-35 de ultimă generație", a precizat biroul președintelui României într-un comunicat.
"Aceste aeronave, dotate cu o gamă largă de senzori avansați, cu capacitatea de a schimba informații criptate în timp real atât cu platformele aeriene, cât și cu sistemele de apărare de la sol, cu capacitatea de a gestiona efectiv imaginea operațională a câmpului de luptă și cu muniții inteligente de înaltă precizie, permit obținerea și menținerea superiorității aeriene, condiție obligatorie pentru asigurarea suveranității în spațiul aerian național și, dacă este necesar, pentru apărarea acestuia."
Considerația de lungă durată a României de a achiziționa avioane F-35 este acum urmărită în mod activ.
Forțele Aeriene Române au încercat să înlocuiască avioanele învechite
În ultimii ani, Forțele Aeriene Române au încercat să înlocuiască avioanele MiG-21 LanceR învechite, care constituie în prezent coloana vertebrală a flotei sale de luptă, cu aproximativ 20 de avioane aflate în prezent în funcțiune. Pentru a face acest lucru, au fost achiziționate două loturi de avioane Lockheed Martin F-16 la mâna a doua, și anume 17 din Portugalia în 2016 și 32 din Norvegia în 2022.
Invazia Ucrainei de către Rusia nu a făcut decât să exacerbeze nevoia României de a-și proteja integritatea teritorială. Au fost raportate numeroase încălcări ale spațiului aerian în țara vecină, Republica Moldova, de către rachete de croazieră trase asupra orașelor ucrainene de pe navele de război rusești din Marea Neagră.
Din mai 2022, Franța a desfășurat un sistem de apărare sol-aer SAMP/T [numit și MAMBA - n.r.] în România pentru "a asigura o bulă de protecție în beneficiul forțelor [NATO] care operează în zona de acoperire", conform Aerotime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News