"Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice", a declarat ministrul Rafila.
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.
"În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România", a explicat Rafila, potrivit Agerpres.
Alexandru Rafila a spus că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.
"Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. (...) În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. (...) Există - datorită creşterii consumului de medicamente - anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global", a arătat ministrul Sănătăţii.
Val fără precedent de viroze în România
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat că în săptămâna 5 - 11 decembrie, s-au peste 95.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică, infectiile virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii.
Numărul virozelor a crescut cu 30% comparativ cu săptămâna de dinainte, când au fost 69.699. Față de aceeași perioadă din 2021, când erau 45.699 cazuri înregistrate, numărul de infecții s-a dublat.
Din această cauză, camerele de garda ale spitalelor sunt supraaglomerate în aceste zile, iar pacienții pot aștepta cu orele să fie consultați.
La Institutul „Matei Balș” din Capitală sunt înregistrați aproximativ 300 de pacienți zilnic.
„Cam până în 50 de pacienți au Covid, dar încă 250 vin cu diverse alte viroze. Avem 300 de prezentări pe zi cu infecții respiratorii virale. Dacă din 300, 10% au nevoie de internare tot vei avea o problemă să ai 30 de locuri libere în fiecare zi”, a spus Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național „Matei Balș”.
Medicul arată că numărul mare de infecții respiratorii din aceste zile este „o întoarcere la normalitate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News