România, în alertă: Numărul persoanelor infectate se dublează, al deceselor se triplează. Bilanț 04 ianuarie

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Aproape 4.000 de cazuri noi și 52 de decese. Acesta este bilanțul din ultimele 24 de ore transmis de autoritățile sanitare din România. 

Până astăzi, 4 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.816.956 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 11.745 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.745.012 pacienți au fost declarați vindecați.  

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.900 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 186 de cazuri de pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 414 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 58.866 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.01.2022 (10:00) – 04.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 52 de decese (22 bărbați și 30 femei), dintre care 5 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 52 decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 la categoria de vârstă 70-79 ani și 15 la categoria de vârstă peste 80 ani.

49 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți nu au înregistrat comorbidități.

52 decese: 40 erau nevaccinați și 12 vaccinați

 

Au fost raportate 5 decese anterioare intervalului de referință, survenite în luna decembrie 2021, în județele Buzău, Covasna, Vâlcea și Vrancea.

Dintre cei 52 de pacienți decedați, 40 erau nevaccinați și 12 vaccinați. Cei 12 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40 – 49 de ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.593. Dintre acestea, 390 sunt internate la ATI. Dintre cei 390 pacienți internați la ATI, 33 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 79 sunt minori, 72 fiind internați în secții și 7 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.094.381 de teste RT-PCR și 6.127.954 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.744 de teste RT-PCR (9.042 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.702 la cerere) și 42.766 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 10.296 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 2.684 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 57.960 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 70 de persoane.

Un specialist desființează măsurile anti COVID: Guvernul să își accepte incompetența în comunicare

 

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș critică măsurile anti-COVID analizate de Guvern. Ar fi trebuit adoptate în luna decembrie, iar Guvernul ar trebui să își accepte incompetența în comunicare, susține Cherecheș.

Expertul în sănătate publică consideră că măsurile ar fi trebuit discutate și adoptate în luna decembrie, nu acum. Răzvan Cherecheș critică și modul în care se desfășoară vaccinarea populației și testarea elevilor în școli.

„Continuarea vaccinării la actualul ritm nu va avea efectul așteptat - este nevoie de restabilirea încrederii în autorități (efect pe termen lung) sau utilizarea sentimentului de frică în fața valului 5 (efect pe termen scurt). Testele în școală s-au dovedit un mare eșec - nu avem nicio evaluare care să demonstreze că au contribuit la reducerea valului 4 și că ar ajuta la valul 5”, a explicat Răzvan Cherecheș, pe Facebook.

Alte critici vizează certificatul verde și modul în care guvernanții comunică măsurile anti-COVID.

„Accesul neîngrădit la muncă ar trebui să fie una dintre priorități - combinat cu măsuri de protecție (costurile economice, sociale și de sănătate vor fi mari pentru populația vulnerabilă). Guvernul ar trebui să își accepte incompetența în comunicare (vezi clipurile cu Rafila și Câmpeanu) și să apeleze la profesioniști cu un buget semnificativ”, a adăugat Cherecheș.

Expertul crede că alte măsuri ar fi ajutat la controlul valului 5. Pe listă sunt școala online până pe 17 ianuarie, măști FFP2 gratuite pentru toți elevii și profesorii și vaccinarea obligatorie pentru personalul medical și școlar.

De asemenea, Cherecheș consideră că introducerea certificatului verde obligatoriu pentru toate locurile de muncă este o idee neinspirată și susține că mai degrabă ar ajuta aplicarea fermă a certificatului pentru toate spațiile publice neesențiale, inclusiv pe străzi după ora 20:00.

În plus, specialistul în sănătate publică militează pentru anunțarea unui plan clar de restricții de mișcare, în funcție de rata de incidență la 3 zile și nu la 14 zile cum este în prezent.

Amânarea unei decizii până când situația va fi dramatică va duce inevitabil la mii de morți evitabile, nemulțumire socială și costuri economice mari, este concluzia lui Răzvan Cherecheș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel