EXCLUSIV  România, în criză. De ce nu se întorc românii în țară? Ceva castastrofic...

Narcis Popa |
Data publicării:

Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru stiridiaspora.ro de ce marea parte a românilor plecați la muncă în străinătate nu se vor mai întoarce în țară. 

Bulai spune că românii aflați de mulți ani în străinătate și care au făcut deja copii acolo, nu vor renunța la viața din vest pentru o revenire în țară. 

"Mulți dintre românii din străinătate au avantaje la care nu ar mai renunța: unii au obținut cetățenia și beneficiază de asemenea de sprijin social. Cei care au copiii deja acolo care merg la grădiniță, la școală nu se vor mai întoarce. Mulți au făcut sacrificii uriașe să-și clădească o viață acolo și nu vor renunța atât de ușor, pentru a se întoarce în România. Nu s-ar mai întoarce nimeni în țară, decât dacă s-ar întâmpla ceva catastrofic. Sunt desigur și români care vor să se întoarcă și chiar o fac, dar nu sunt atât de mulți, astfel că una dintre cele mai mari probleme ale României rămâne nerezolvată: forța de muncă.

România, într-o acuză criză de forță de muncă

Alfred Bulai spune că mulți dintre românii înalt calificați au plecat deja din țară, iar occidentul îi va păstra mereu pe cei mai buni pentru că oferă salarii foarte mari. Soluția pentru România ar fi importul de forță de muncă, pe modelul european. 

"Soluția ar fi să se permită importul de forță de muncă: vietnamezi, filipienzi. România nu profită de statutul ei de țară non Schengen și nu importă forță de muncă. Germania, prin vocea cancelarului Angela Merkel a anunțat că are un deficit de un milion de oameni în câmpul muncii. Germania permite ca milioane de oameni (vezi exemplul turcilor) să vină și să lucreze. România în schimb, limitează permisele de muncă la 7000 pe an. Acest sistem este moștenit din timpul comunismului, este aceeași structură a Ministerului de Interne, cu aceleași mentalități și care justifică aparatul din subordine. România refuză să importe forța de muncă așa cum țările occidentale au făcut zeci de ani.  O altă problemă este calificarea. Cei cu abilități și cu spirit de inițiativă au plecat. Este concurență. Occidentul ia crema pentru că își permite să plătească mai mult. Avem mii de studenți în Danemarca. După ce iei o diplomă în unele din cele mai scumpe țări din UE, nu te mai întorci în România,"  a mai  spus Alfred Bulai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel