România este în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește mortalitatea infantilă din cauza lipsei de resurse. În țara noastră, un copil cu vârsta sub un an moare la fiecare șase ore, aproximativ 1.460 pe an.
Numărul în creștere al nașterilor premature și deficiențele sistemului de sănătate explică faptul că a doua țară cea mai săracă din UE este în fruntea blocului comunitar cu privește mortalitatea infantilă.
Potrivit Eurostat, rata mortalității infantile în România în 2016 a fost de 7,6 decese la mia de nașteri, mai mult decât dublul mediei comunitare. Deși situația s-a îmbunătățit și cifra a scăzut la jumătate într-un deceniu și la o treime din nivelurile din 1989, când a scăzut dictatura comunistă, dar cifrele sunt încă foarte ridicate.
"Nașterea prematură constituie o parte importantă a mortalității infantile", explică, întru interviu pentru Agenția EFE, Alexandra Boeriu, coordonator de comunicare al ONG Salvați Copiii - România. Acest ONG denunță că și astăzi, 13% din unitățile de maternitate nu au incubatoare. "Mai există încă zeci de departamente de maternitate unde copiii prematur mor, deoarece nu sunt suficiente incubatoare, având în vedere frustrarea medicilor din cauza lipsei de resurse", adaugă, în acelasi interviu, Alexandra Boeriu.
Conform statisticilor, unul din zece copii români este prematur (născut înainte de 37 de săptămâni de gestație), o cifră care continuă să crească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News