România în Schengen, în 2023. Olaf Scholz, după discuția cu Iohannis:  "L-am asigurat de susținerea mea" - VIDEO

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Prezent într-o vizită la București, cancelarul german Olaf Scholz și-a declarat susținerea României pentru aderarea la Spațiul Schengen. 

Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, aflat luni în vizită la Bucureşti, a declarat că susţine aderarea în acest an a României la spaţiul Schengen.

"Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă - şi o spun şi astăzi, aici, răspicat - înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen. Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens", a arătat oficialul german.

Olaf Scholz a menţionat, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că susţine aderarea României la Schengen inclusiv în discuţiile cu oficiali europeni, adăugând că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile.

"Sprijin cu putere această aderare şi sper să aibă loc în acest an. Nu o să spun lucrul acesta doar aici, ci şi în multe capitale şi în discuţiile de la Bruxelles voi vorbi, pentru ca ei să accepte acest pas. România a îndeplinit toate condiţiile şi avem nevoie de graniţe sigure şi o abordare bună a migranţilor şi a refugiaţilor şi toate sunt pozitive", a transmis el.

Scholz a amintit că România şi Germania au marcat în 2022 împlinirea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, printr-o multitudine de evenimente şi întâlniri, care au contribuit la consolidarea relaţiilor bilaterale. Totodată, schimburile comerciale au atins "un nou record", a spus el.

"Acest lucru a arătat cât de bune, strânse şi bazate pe încredere sunt relaţiile noastre bilaterale. Minoritatea germană aici, în România, şi comunitatea românească din ce în ce mai mare din Germania sunt importanţi făuritori de punte între ţările şi societăţile noastre. Relaţiile noastre economice sunt o reală poveste de succes. Germania este un investitor important în România. Schimburile noastre comerciale au atins de curând un nou record. Cu precădere în domeniul energetic şi industrial, preşedintele Iohannis şi cu mine vedem un mare potenţial", a explicat cancelarul federal german. 

VIDEO

 

Lege privind participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, promulgat

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Potrivit expunerii de motive, legea urmăreşte asigurarea cadrului juridic necesar participării României la schimbul de date cu statele membre Schengen, cu scopul de a contribui la întărirea cooperării între autorităţile române competente cu cele din statele membre, astfel cum este reglementat de prevederile europene în domeniu.

Actul normativ stabileşte măsurile necesare punerii în aplicare la nivel naţional a prevederilor a trei regulamente europene în domeniu - Regulamentul privind utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) pentru returnarea resortisanţilor ţărilor terţe aflaţi în situaţie de şedere ilegală, Regulamentul privind instituirea, funcţionarea şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen în domeniul verificărilor la frontiere, de modificare a Convenţiei de punere în aplicare a Acordului Schengen şi Regulamentul privind instituirea, funcţionarea şi utilizarea SIS în domeniul cooperării poliţieneşti şi al cooperării judiciare în materie penală.

Prin această lege sunt definiţi termeni şi expresii în concordanţă cu cele trei regulamente şi sunt stabilite, între altele, autorităţile naţionale competente cu drept de acces, furnizare sau consultare de date în Sistemul de Informaţii Naţional de Semnalări, prin raportare la atribuţiile funcţionale proprii, şi anume: Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, Direcţia Generală de Paşapoarte, Direcţia Generală de Protecţie Internă, Direcţia Generală permise de conducere şi înmatriculări din subordinea MAI, precum şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare permise; Ministerul Afacerilor Externe, prin Centrul Naţional de Vize; Ministerul Justiţiei şi instanţele judecătoreşti; Ministerul Public; Autoritatea Vamală Română; Ministerul Transporturilor, prin autoritatea Aeronautică şi Autoritatea Navală Română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel