Oficial: Guvernul anunță că România intră în Schengen în martie 2024. Deocamdată, doar naval și maritim

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

România va intra în Spațiul Schengen începând din martie 2024, însă doar cu aeroporturile și porturile. 

Publicitate

Ministerul de Interne a anunțat că a ajuns la un acord politic cu ministerele din Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria cu frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Intrarea în spațiul Schengen se face printr-o formulă etapizată - mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin.

În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua mâine 28 decembrie 2023. Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și mâine 28 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Președintelui României, Prim-ministrului și Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Misiunii Permanente de la Bruxelles, pentru sprijinul acordat pe parcursul negocierilor desfășurate în ultimele 5 luni. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Comisiei Europene și Președinției spaniole, precum și MAI Austria și MAI Bulgaria pentru discuțiile constructive care au degajat acordul politic din 23 decembrie pentru accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Ministerul Afacerilor Interne va rămâne deplin angajat alături de Președintele României, Prim-ministrul și Ministerul Afacerilor Externe în continuarea eforturilor diplomatice până la materializarea procesului printr-o decizie”, transmite MAI.

Știre inițială


România intră aerian și naval în Spațiul Schengen, în martie 2024. Decizia luată de COREPER va fi validată în perioada următoare, potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN.

Europarlamentarul român Victor Negrescu spune că autoritățile române vor continua discuțiile aprofundate pe parcursul anului viitor și cu privire la intrarea pe cale terestră. 

"Trebuie să le explicăm românilor că noi timp de 13 ani am tot așteptat să facem un pas înainte.  Austria, Grecia, Italia tot așa au intrat, în două etape. Nu e ceva nou. Beneficiile economice pe calea aeriană și maritimă sunt enorme, nu pot fi negate. De asemenea, trebuie să spunem că aceasta era singura variantă. Fie nu intram, adică așteptam cum am așteptat timp de 13 ani, fie făceam acest pas înainte. România era conectată cu Bulgaria, aici vă pot spune că motivul pentru care nu am intrat total astăzi este pentru că în continuare există reticențe exprimate de Austria vis a vis de Bulgaria, dar asta nu înseamnă cu nu am putea intra pe cale terestră înainte. Momentan am reușit să mergem împreună, cu siguranță o să fie discuții anul viitor și o să vedem dacă intrăm împreună pe cale terestră sau separat", a spus Victor Negrescu.

Eugen Tomac: Aderarea la Spațiul Schengen în trepte, o mare eroare

 

România ar comite o mare eroare, dacă ar accepta aderarea la Spațiul Schengen în trepte, mai întâi cu aeroporturile, apoi cu granițele terestre, a declarat, ieri, la RFI, eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

El critică faptul că Austria pune condiții suplimentare în acest dosar.

Eugen Tomac a spus ce perspective are România să intre în Spațiul Schengen în 2024: ”Trebuie să subliniem că există o schimbare de abordare, însă este o abordare destul de riscantă și destul de neserioasă a Austriei în relația cu România și Bulgaria, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că deși este singurul stat din UE care a rămas în această logică de blocaj în ceea ce privește intrarea noastră în Spațiul Schengen, totuși încearcă să prezinte această evoluție nouă ca pe un mare avantaj pe care ni-l face nouă. Or eu cred că trebuie să nu cădem în această capcană, pentru că am văzut cu cât festivism primul-ministru și alți lideri politici s-au grăbit să ridice în slăvi Viena, pentru o chestiune care nu schimbă cu nimic deocamdată regula jocului. Tratatele UE și Acordul Schengen sunt destul de clare și spun că atunci când îndeplinești criteriile, trebuie să fii invitat în Spațiul Schengen”.

Ce este COREPER, organismul UE care ia decizii importante

 

COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți) este un organism al Uniunii Europene care joacă un rol cheie în procesul decizional și în coordonarea politicilor între statele membre ale UE. COREPER este compus din reprezentanți permanenți ai statelor membre la nivelul Uniunii Europene și operează la Bruxelles.

Principalele funcții ale COREPER includ pregătirea reuniunilor Consiliului Uniunii Europene, unde sunt luate decizii importante privind politica și legislația UE. În general, COREPER are două nivele: COREPER I și COREPER II.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel