România îşi va dubla producţia de gaze, promite ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Sebastian Burduja (Foto: Inquam Photos / George Călin)
Sebastian Burduja (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că România se pregăteşte să îşi dubleze producţia de gaze naturale până în 2027, având potenţialul de a deveni liderul Uniunii Europene în acest domeniu. 

Într-o intervenţie susţinută la o conferinţă, Burduja a subliniat importanţa asumării unui rol de lider în sectorul energetic, argumentând că ţara noastră are toate resursele necesare pentru a-şi maximiza potenţialul.

"Cred că România trebuie să-şi asume cu mai mult curaj rolul de lider. Prea mulţi ani am stat cu capul plecat, fără să ne punem în valoare oamenii, resursele, companiile şi mediul academic. În sectorul energetic nu avem motive să fim excesiv de modeşti", a declarat Burduja conform Antena 3 CNN.

 

Atragerea fondurilor europene

 

Un aspect esenţial menţionat de ministru este succesul României în atragerea fondurilor europene. În ultimul an şi trei luni, guvernul a reuşit să obţină aproximativ 13 miliarde de euro în bani nerambursabili pentru investiţii, din care 5 miliarde de euro au fost atrase în ultimul an. Burduja a subliniat că aceste fonduri nu se vor reflecta în deficitul bugetar, ci vor fi folosite exclusiv pentru modernizarea infrastructurii energetice.

Pentru operatorii de distribuţie, a alocat aproape 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea reţelei, iar pentru reţeaua de transport, în jur de 500 de milioane de euro. „Toate acestea facilitează tranziţia energetică a României", a detaliat ministrul.

 

Producţia de gaze din Marea Neagră

 

Burduja a evidenţiat importanţa resurselor de gaze din Marea Neagră, menţionând că acestea vor contribui semnificativ la dublarea producţiei naţionale de gaze, de la aproximativ 9-10 miliarde de metri cubi la 18-20 miliarde de metri cubi. "Producătorul numărul unu din Uniunea Europeană vom fi în 2027. Cel mai simplu este să transformăm gazul în energie electrică", a afirmat Burduja.

În acest context, au fost demarate proiecte majore, precum centrala de la Mintia, care va genera 3.500 de megawaţi, şi proiectul Neptun Deep, estimat la un miliard de euro, care va adăuga 1.700 de megawaţi la capacitatea naţională. "Este absolut fezabil ca până la sfârşitul anului 2026 să punem în funcţiune aceste proiecte", a subliniat ministrul.

 

Modernizarea reţelei electrice

 

Pe lângă investiţiile în producţia de gaze, Burduja a discutat şi despre modernizarea reţelei electrice, cu alocări importante pentru CET-uri din întreaga ţară. "România va primi 361 milioane de euro pentru a moderniza CET Sud, CET Progresu şi CET Grozăveşti", a adăugat el. Aceste modernizări sunt esenţiale pentru a asigura o infrastructură energetică robustă, capabilă să susţină creşterea producţiei.

Ministrul a abordat şi problema interconexiunilor energetice, subliniind că România are o capacitate de interconexiune de 3.500 de megawaţi cu statele vecine. "Lucrăm la nouă linii de interconexiune, dintre care două sunt cu Ucraina şi două cu Republica Moldova. În următorii ani, ceilalţi vor depinde de noi, mai degrabă decât invers", a concluzionat Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj optimist despre viitorul energetic al României, pledând pentru o mai mare implicare a ţării în politica energetică europeană. Cu o strategie clară şi fonduri europene semnificative, România îşi propune să devină un jucător de frunte în domeniul energiei la nivel european, asigurând în acelaşi timp independenţa energetică şi prosperitatea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel