Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  România nu este indiferentă românilor. Așteptările celor din diaspora de la țara mamă: să facă ceva pentru ea însăși!

Mădălina Hideg |
Data publicării:
Aglomerație în vamă (Sursa foto: arhivă proprie)
Aglomerație în vamă (Sursa foto: arhivă proprie)

Studiile anterioare asupra românilor plecați în străinătate relevă faptul că aceștia își doresc o Românie mai bună, indiferent dacă vor sau nu să se întoarcă în țară. Chiar dacă sunt plecați singuri sau cu familia, cu toate că le-a rămas acasă o parte consistentă a celor dragi sau nu mai au pe nimeni în țară, românii din Diaspora au păstrat un atașament aparte față de România, deși nu întotdeauna recunosc la nivel conștient. 

A rămas notoriu cazul unei românce care își schimbă frecvent reședința din străinătate: spunea că a plecat din România pentru că nu îi plăcea aici, nu se regăsea, că în România este mult mai greu să trăiești decât în alte locuri. Cu toate acestea, și-ar dori ca, atunci când va veni momentul, să fie înmormântată în România! E o ilustrare clasică a conceptului ˝regressus ad uterum˝ (întoarcerea la origini). România nu este indiferentă românilor, oriunde ar fi!

Așteptarea cea mai mare din partea României: să facă ceva pentru ea însăși!

 

O altă concluzie interesantă a unor cercetări anterioare revelă faptul că cei plecați în străinătate nu își doresc neapărat ca România să facă ceva pentru ei, să îi ajute să se întoarcă, ci mai degrabă își doresc ca România să facă ceva pentru ea însăși, să fie o țară atractivă, ˝frecventabilă˝, așa cum consideră că sunt multe state din Occident.

O veste bună de acasă ar fi ca lucrurile să funcționeze bine în sectoarele strategice ale României

Având în vedere aceste remarci, curiozitatea sociologică a fost să vedem ce consideră publicul larg că așteaptă Diaspora de la România. În urma publicării mai multor întrebări pe site-ul www.știridiaspora.ro  în decursul lunii octombrie, se constatat că românii cred că Diaspora își dorește cel mai mult ca, în România, lucrurile să funcționeze corespunzător în sectoarele strategice – în domeniul sanitar (55.3% dintre cititorii site-ului cred că Diaspora își dorește acest lucru), în domeniul asistenței sociale (51.3% dintre cititori cred că românii plecați doresc asta) și în privința creșterii nivelului de trai în general (50,3% dintre cititori cred că cei plecați ar vrea să crească nivelul de trai în România). Aproape jumătate dintre cititori (48.7%) au exprimat opinia că românii plecați își doresc ca România să aibă o imagine mai bună în Europa – probabil pe fondul stereotipurilor negative cu care se confruntă cei din Diaspora.

Românii cred că Diaspora nu își dorește neapărat ca România să intre în zona Euro

 

Pe de altă parte, publicul general consideră că diaspora își dorește mai puțin ca România să adopte moneda unică Euro (31.4% dintre cititori cred că diaspora nu își dorește acest lucru), ca România să aibă universități în top 1000 cele mai bune universități din lume (27.1% dintre respondenți spun că Diaspora nu își dorește asta) sau ca în România să fie rezultate mai bune la examenele naționale (26.8% dintre cititori declară că Diaspora probabil nu își dorește asta).

Diaspora este indiferentă dacă în România există sau nu educație performantă

 

Interesant este că mulți români cred că celor plecați în străinătate le este indiferent dacă România are sau nu universități în topul celor mai bune 1000 din lume (24.2%), ori dacă vor fi sau nu rezultate mai bune la examenele naționale (19.5%).

Pe de altă parte, un număr consistent de cititori nu știu dacă diaspora este interesată în vreun fel de situația adoptării monedei unice euro (31.6% dintre respondenți nu știu dacă diaspora își dorește ca România să intre în zona Euro). Aproape unul din patru respondenți (23.4%) nu știu dacă cei plecați sunt interesați ca România să intre în spațiul Schengen și alți 22.8% nu știu dacă diaspora dorește să crească economia în România.

Diaspora ar prefera ca la alegerile parlamentare din România să câștige o alianță condusă de AUR

Publicul general percepe românii plecați în străinătate ca fiind în primul rând susținători (dacă nu chiar și votanți) ai partidului lui George Simion. Apoi urmează USR (cu 13.2%), PSD (12.1%), PNL (9%) și SOS România a Dianei Șoșoacă (7.4%). În același timp, unul din trei cititori nu are idee pe cine preferă cei din diaspora.

În concluzie, priviți de publicul general, românii plecați în străinătate par că sunt interesați cel mai mult de sistemul sanitar și de traiul de zi cu zi din România, mai puțin de alte domenii strategice cum ar fi educația. Tot destul de dezinteresați par cei plecați în ochii opiniei publice și legat de obținerea tuturor beneficiilor ca stat membru a Uniunii Europene (aderarea la moneda unică europeană și intrarea în spațiul Schengen) sau de îmbunătățirea imaginii țării în Europa.

De asemenea, percepția opiniei publice este că românii din diaspora se integrează în trend-ul naționalist care zguduie multe dintre țările europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel