România nu poate adopta moneda euro: Anunțul Comisiei Europene și motivele deciziei

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
România nu poate adopta moneda euro: Anunțul comisiei europene și motivele deciziei / Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
România nu poate adopta moneda euro: Anunțul comisiei europene și motivele deciziei / Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Comisia Europeană a anunțat într-un comunicat publicat miercuri că România nu îndeplinește condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro.

Concluzia apare în Raportul de convergență din 2024, care evaluează progresul realizat de șase state membre ale Uniunii Europene în direcția aderării la zona euro: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Aceste state s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, dar momentan niciunul nu îndeplinește toate criteriile necesare, conform Digi24.

Comisia Europeană subliniază că legislația din România nu este pe deplin compatibilă cu obligațiile de conformitate prevăzute la articolul 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). În plus, România nu îndeplinește criteriul de stabilitate a prețurilor, criteriul privind finanțele publice, criteriul cursului de schimb și criteriul de convergență a ratelor dobânzilor pe termen lung.

Raportul subliniază că aderarea la zona euro este un proces deschis, bazat pe respectarea anumitor norme, cunoscute sub numele de "criteriile de la Maastricht". Aceste criterii, menționate în articolul 140 alineatul (1) din TFUE, includ stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

 

Bulgaria este singura care ar putea trece la moneda euro

 

Printre cele șase state evaluate, Bulgaria este singura care se apropie de îndeplinirea tuturor criteriilor necesare, cu excepția unuia singur. Legislația națională a Bulgariei este considerată compatibilă cu normele uniunii economice și monetare. În schimb, Suedia îndeplinește doar criteriul privind stabilitatea prețurilor, iar Bulgaria și Suedia îndeplinesc criteriul privind finanțele publice. De asemenea, Bulgaria, Cehia și Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplinește criteriul privind cursul de schimb.

Este important de menționat că niciunul dintre celelalte state membre evaluate nu face parte din mecanismul cursului de schimb (MCS II), o condiție esențială care presupune o participare de minimum doi ani la acest mecanism, fără tensiuni monetare grave, înainte de aderarea la zona euro.

 Aceasta este o etapă crucială în procesul de integrare economică europeană, iar eforturile pentru atingerea acestor obiective vor continua să fie monitorizate de Comisia Europeană în anii următori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel