Sectorul sportului include ocupaţii şi activităţi economice precum cele în cadrul echipelor şi cluburilor sportive, antrenori, atleţi independenţi, centre de fitness şi activităţi precum promovarea şi managementul evenimentelor sportive.
În rândul statelor membre UE, Suedia are cea mai mare pondere a persoanelor angajate în sectorul sportului (1,4% din numărul total de persoane angajate), urmată de Finlanda şi Danemarca (ambele cu 1,2%), Spania şi Franţa (ambele cu 1,1%).
În contrast, cele mai mici ponderi ale persoanelor angajate în sectorul sportului au fost înregistrate în România (0,2% din numărul total de persoane angajate), Bulgaria (0,3%), Polonia şi Slovacia (ambele cu 0,4%), Croaţia şi Lituania (ambele cu 0,5%).
În cazul României, ponderea persoanelor angajate în sectorul sportului a crescut de la 0,16% din numărul total de persoane angajate în anul 2021, până la 0,21% în 2022.
Repartiţia pe sexe arată că bărbaţii devansează femeile în rândul persoanelor angajate în sectorul sportului din UE (55% faţă 45%). Pe grupe de vârstă, peste o treime (35%) din persoanelor angajate în sectorul sportului din UE aveau o vârstă cuprinsă între 15 şi 29 de ani. Însă grupa de vârstă 30-64 de ani are cea mai mare pondere a persoanelor angajate în sectorul sportului, fiind responsabilă pentru 62% din totalul lucrătorilor din acest sector.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News