România pierde, anual, 16 miliarde de euro prin evaziune fiscală

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

România pierde, anual, 16 miliarde de euro prin evaziune fiscală.

Publicitate

Sunt doar estimări, spune noul șef al Fiscului, care anunță că în vizorul controalelor sunt cei care vând legume, fructe, îmbrăcăminte sau chiar case, fără să plătească taxe, iar din toamnă, firmele de curierat vor raporta către ANAF date despre coletele livrate și plătite cu numerar, a anunțat oficialul la Interviurile Știrile Pro TV.

Cât pierdem din evaziune fiscală și unde se face cea mai mare evaziune fiscală?

Lucian Heiuș președinte ANAF: „După analize proprii, cred că undeva la 16 miliarde de euro.”

Numai din ocolirea plății taxei pe valoare adăugată - TVA, evaziunea fiscală s-ar ridica la 6 miliarde de euro. Noul șef al ANAF vrea de acum încolo controale stricte.

Comerțul cu legume, fructe, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și produsele de balastieră, alături de vânzările de locuințe, sunt pe radarul inspectorilor ANAF.

 

Firmele de curierat vor raporta datele pentru coletele plătite cu numerar

 

Începând din toamnă, firmele de curierat vor raporta datele pentru coletele plătite cu numerar. Pentru livrările făcute în octombrie, vor declara în noiembrie. Autoritățile speră astfel să-i descopere pe cei care vând produse, inclusiv în mediul online, fără să achite taxe. Vizate sunt atât firme, cât și persoane fizice.

Lucian Heiuș președinte ANAF: „Au fost situaţii în care au fost cumpărate containere pe persoane fizică şi vândute, fără să fie autorizată măcar să desfăşoare activităţi de comerţ.”

 

Preşedintele ANAF: Pe nivelul de impozitare din România nu putem să depăşim 36% încasări fiscale în PIB

 

România nu ar putea să depăşească 35% - 36% încasări fiscale în PIB, în condiţiile actualului nivel de impozitare, dacă nu ar mai fi evaziune fiscală, a declarat, vineri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Pe analizele mele, dar repet, sunt ale mele, au un anumit grad de incertitudine, nevând la momentul respectiv acces la foarte multe date, dar în perioada următoare o să cer colegilor să facem o analiză corectă şi cu care să ieşim în public, deci, pe calculele mele, astăzi, pe nivelul de impozitare din România, dacă nu am mai avea evaziune fiscală nu putem să depăşim 35% - 36% încasări fiscale în PIB", a spus Heiuş.

El a afirmat că nu este normal să fie realizate comparaţii între state care au diferite cote de impozitare, dar şi alte tradiţii culturale.

Preşedintele ANAF a precizat că în 2021 încasările fiscale în PIB au fost de 26,1%. Ţinta pentru anul 2022 este o creştere cu 0,5%, astfel încât să ajungem la 26,6% - 26,7%.

"Eu îmi doresc ca această ţintă să fie depăşită, să fie cât mai mare. Iar pentru ce putem face acolo, în primul rând trebuie să mărim baza de impunere. Cum pot să măresc baza de impunere? Luptând împotriva evaziunii fiscale, scoţând la suprafaţă cât mai multă masă impozabilă, care astăzi circulă prin alte metode, luptând împotriva contrabandei şi contrafacerii, care tot la fel, se întâmplă prin alte mijloace şi nu aduc bani la buget şi digitalizând activitatea ANAF-ului, care să fie cât mai rapidă, informaţia să curgă cât mai repede şi să observăm unde contribuabilul creează o problemă. Nu sunt adeptul neapărat al majorărilor de taxe. Nu, mai ales că noi trecem, nu noi, toată Europa, prin nişte crize succesive incredibile de care trebuie să ţinem cont", a susţinut şeful ANAF. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel