România, printre cele mai eurosceptice ţări din UE după modificările din justiţie. Vezi pe ce loc e România în topul AFP

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Capitale aflate în conflict cu Bruxelles-ul, fără a dori să urmeze exemplul Londrei, partide anti-UE sau anti-euro asociate la putere, opoziţii mai radicale: foarte diverse, forţele eurosceptice au o pondere mare în multe ţări. Euroscepticismul nu intră întotdeauna în diviziunile politice clasice: unele partide de extremă dreapta nu pun la îndoială Uniunea Europeană, de care, dimpotrivă, o parte a stângii radicale doreşte să se desprindă, scrie AFP. Vezi mai jos topul ţărilor eurosceptice din UE:

1. Regatul Unit

În principiu, euroscepticii sunt majoritari în Regatul Unit, unde 52% dintre alegători au votat în favoarea Brexit, la referendumul din 2016. Dar, în mod paradoxal, vicisitudinile acestui Brexit îi vor forţa, probabil, pe britanici să participe în număr mai mare în alegerile europene. În prezent, din cei 73 de deputaţi europeni ai ţării, o bună parte dintre cei 18 conservatori şi 24 de membri ai Partidului Independenţei din Regatul Unit (UKIP), aleşi în 2014, sunt ostili faţă de UE. Aceştia din urmă sunt acum dispersaţi, împărţiţi între cei care au rămas în UKIP şi cei care i s-au alăturat liderului lor istoric, Nigel Farage, în Partidul pentru Brexit, care prinde vânt la pupa în sondaje.

2. Ungaria

Primul ministru ungar, Viktor Orban, şi-a axat campania electorală pentru 26 mai pe denunţarea instituţiilor europene. După ce a atacat, în zadar, cotele de primire a refugiaţilor la Curtea de Justiţie a UE, este ţinta unei cereri de sancţiuni din partea Parlamentului European, care îi reproşează pentru faptul că a pus sub control presa, justiţia şi universitatea. Partidul său, Fidesz (cu 12 eurodeputaţi din 21 de unguri), a fost suspendat în martie din Partidul Popular European (dreapta).

3. Polonia

Guvernul conservator al PiS (Partidul Lege şi Justiţie, condus de Jaroslaw Kaczynski, cu 14 deputaţi în Parlamentul European, din 51(de polonezi)) este ameninţat cu sancţiuni europene pentru nerespectarea statului de drept în legătură cu o reformă a Curţii Supreme.

4. Republica Cehă

Numit de Milos Zeman, un preşedinte eurosceptic şi pro-rus, premierul Andrej Babis, de la partidul populist ANO (cu doi deputaţi în Parlamentul European, din 21, dar cu aproape 30% din voturi în alegerile parlamentare din 2017), s-a opus Bruxelles-ului în problema migratorie şi riscă o procedură europeană de conflict de interese privind imperiul său industrial. Un partid de extremă dreapta şi eurosceptic, SPD (19 deputaţi naţionali, din cei 200) aspiră să intre în Parlamentul European.

5. România

Guvernul social-democrat român este ameninţat de Comisia de sancţiuni din cauza unui proiect controversat de reformare a sistemului judiciar. Preşedintele ţării, Klaus Iohannis (pro-european de centru dreapta), a convocat un referendum în aceeaşi cu alegerile europene, pentru a se opune acestei reforme. Omul forte al Partidului Social Democrat este fostul (!vice!) premier Liviu Dragnea, condamnat pentru fraudă electorală, scrie AFP.

După România, în topul euroscepticilor din UE urmează Italia, Austria, Danemarca, Estonia, Portugalia, Finlanda, Franţa, Germania, Suedia şi Olanda.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel