După doi ani de piață liberalizată în zona energiei, Guvernul vrea să se reîntoarcă în piața reglementată. Românii ar urma să platească prețuri diferite, în funcție de pragul de consum. Practic, situația se aseamănă cu ce se întâmplă în acest moment, doar că prețul la curentul electric nu va mai putea crește la infinit așa cum se întâmplă acum.
"Pot să fie lucruri bune, pot să fie și părți rele. Riscurile pot fi pe zona de investiții, acolo unde noi avem mari nevoi, iar aceste investiții private ar putea avea de suferit. Trebuie de asemenea analizat ce se întâmplă cu Hidroelectrica, dacă mai poate fi listată la bursă. Trebuie de asemenea analizat dacă noile praguri sunt suficiente, " a spus Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
Din câte se pare, prețul de referință pentru un kilowat oră ar putea fi cel de la Hidroelectrica, pentru care acum populația plătește aproximativ 80 de bani pentru fiecare kilowatt consumat. Este posibil ca după depășirea consumului de 255 kw/h, populația să platească un preț de peste un leu pentru fiecare kw/h consumat suplimentar. De asemenea, consumatorii non casnici, adică firmele, ar urma să aibă un preț reglementat.
Ciucă s-a întâlnit în această săptămână cu furnizorii de energie electrică
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni seară, la Palatul Victoria, alături de lideri ai Coaliţiei şi de membri ai Guvernului, cu reprezentanţii furnizorilor şi distribuitorilor de energie, cu această ocazie, fiind analizate soluţii pentru optimizarea mecanismelor de gestionare a situaţiei generate de creşterea preţurilor la energie.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, participanţii au subliniat nevoia de a găsi soluţii pentru a asigura preţurile practicate la consumatorul final la un nivel cât mai accesibil.
"Soluţiile necesare pe termen scurt şi mediu vizează stabilitatea şi funcţionalitatea pieţei, precum şi o perspectivă corectă a evoluţiei în anul 2023, în contextul noilor prevederi ale Regulamentului European 1854/6 octombrie a.c.", se arată în comunicatul menţionat.
La întâlnire au mai fost prezenţi şi preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, preşedintele şi vicepreşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, respectiv Zoltan Nagy-Bege.
Din partea furnizorilor şi distribuitorilor de energie au participat reprezentanţii board-ului Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie din România (ACUE).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News