Dacă în anii '90, peste 300.000 de copii vedeau lumina zilei anual, în 2023, această cifră a scăzut la puțin peste 155.000, conform Antena 3 CNN.
Cauzele acestei scăderi alarmante a natalității sunt multiple și complexe. Problemele financiare reprezintă una dintre principalele motive invocate de cei care nu își doresc să aibă copii, iar infertilitatea afectează unul din patru cupluri în România. Pe lângă aceste aspecte, migrația masivă, nivelul scăzut de trai și accesul dificil la servicii medicale sunt factori care contribuie la declinul demografic.
În fiecare an, natalitatea scade în România
Fără o strategie națională coerentă pentru creșterea natalității, România se confruntă cu perspective sumbre pentru viitorul său. Cu numărul de pensionari în creștere și cel de angajați în descreștere, sistemul de pensii este sub presiune, iar sustenabilitatea sa este pusă sub semnul întrebării. În prezent, 10 salariați susțin 9 pensionari, în timp ce un raport sustenabil ar fi de 4 angajați la un pensionar.
Specialiștii în demografie trasează un tablou sumbru pentru România în absența unor măsuri decisive. Avertismentele lor sunt clare: fără intervenții imediate și eficiente, populația țării ar putea ajunge la doar opt milioane de locuitori până în anul 2100.
ONG-urile și alte organizații relevante îndeamnă autoritățile să facă din stimularea natalității o prioritate națională. Adoptarea unei strategii cuprinzătoare care să abordeze cauzele profunde ale scăderii natalității este crucială pentru asigurarea unui viitor sustenabil pentru România și pentru evitarea unei crize demografice fără precedent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News