România riscă să rămână fără muncitori străini din Asia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

România riscă să rămână fără muncitori străini din Asia. Ministerul Afacerilor Externe întârzie chiar şi o jumătate de an dosarele pentru acordarea vizelor.

Antreprenorii se plâng că pierd sume colosale din contracte, la care se adaugă cheltuielile pentru asigurarea cazării şi biletelor de avion. Guvernul a aprobat aducerea în România a 100.000 de muncitori străini, dar nu s-a gândit şi la capacitatea redusă de procesare a acestor cereri.

Dosarele pentru vize ale muncitorilor din Asia sunt procesate foarte greu. După recrutare, muncitorii aşteaptă şi o jumătate de an pentru a putea ajunge în România.

Siyovush Radzhabov, muncitor din Tadjikistan: Am venit să lucrez şi să îmi fac o viaţă mai bună.

Reporter: Cât timp ai aşteptat ca documentele tale să fie procesate în Tadjikistan?

Siyovush Radzhabov: Cred că în jur de şase luni. E o perioadă lungă de aşteptare.

-: A trebuit să lucrez la un alt loc de muncă şi să aştept.

-: Am fost asistent medical într-un spital din Tadjikistan.

Umedjon Solihov, muncitor din Tadjikistan: Fiind salariul mai mare aici, am decis să mă mut aici. După ce am luat examenul de recrutare, am aşteptat şase luni.

România riscă să rămână fără muncitori străini din Asia

 

Angajatorii au, la rândul lor, pierderi mari. Este şi cazul unei companii de construcţii în care jumătate din personalul necalificat vine din Asia.

„Înseamnă, în primul rând, lipsa noastră de predictibilitate legată de echipele pe care le avem şi de data în care le activăm în şantiere. Ne pregătim cu locuri de cazare, ne pregătim cu tot ce înseamnă partea lor de transport, iar ei, nevenind în ţară, noi, în continuare, plătim acele chirii la spaţiile pe care le rezervăm pentru ei“, a afirmat Gina Iordan, director resurse umane la o companie din construcţii.

 Alte cheltuieli privesc documentele. Dacă o viză nu este obţinută în şase luni, avizul de muncă expiră şi întregul proces trebuie reluat în România, fapt ce aduce alte cheltuieli. În acelaşi timp, sunt puţine misiuni consulare deschise. La New Delhi sunt soluţionate dosare din cinci ţări.

„Sunt câteva soluţii care trebuie aplicate. În primul rând, este necesar să crească personalul consular care se ocupă de aceste vize. Este adevărat că a fost o creştere la New Delhi, dar, iată, se observă că nu este suficient. O soluţie ar fi deschiderea de misiuni permanente, în Dhaka, în Bangladesh sau în Nepal, la Kathmandu, pentru că acolo sunt solicitări multe. Apoi, sigur că întotdeauna se poate îmbunătăţi capacitatea de soluţionare prin digitalizare“,  declarat Romulus Badea, vicepreşedintele Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă, pentru RRA.

Într-un răspuns pentru DIGI 24, Ministerul de Afaceri Externe spune că hotărârea de Guvern prin care au fost acceptaţi 100.000 de muncitori străini anul acesta a pus o presiune fără precedent pe segmentul preluării şi procesării cererilor de viză. Ministerul îşi propune să suplimenteze personalul şi dotările IT pentru a face faţă avalanşei de cereri, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel