Berceanu atrage atenția că TIR-urile pline cu deșeuri care în trecut erau controlate la vămi și astfel au reușit să depisteze mii de tone care urmau să fie îngropate în România. Acum, odată cu eliminarea acestor controale, pe lângă beneficiile pe care România le va avea, se va confrunta și cu această mare problemă.
Mesajul transmis de Octavian Berceanu
"Intram in Schengen, excelent! Pentru mafia deseurilor care inseamna mii de camioane cu deseuri din UE e cea mai buna veste posibila. De ce? Pentru ca Romania are o mafie a deseurilor compatibila cu cea italiana, are functionari corupti, nicio strategie de combatere a traficului ilegal de deseuri, niciun fel de digitalizare cara sa ofere date in timp real catre Poliţia de Frontieră Română, Garda Naţională de Mediu, ANAF prin Ministerul Finantelor, SRI - Serviciul Român de Informații.
Practic, orice camion poate fi umplut cu deseuri periculoase in Napoli si va putea trece granita cu deseurile pe care apoi sa le arunce im balastierele din Romania care figureaza in acte ca amenajari piscicole, sau aiurea intr-un curs de apa sau intr-o rapa.
Fara control la punctele vamale, cu declaratii de transport pentru orice alte produse si fara institutii de control puternice, suntem un El Dorado pentru mafiile vestului si cele dambovitene.
1. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faca viitorul ministru al mediului este sa doteze Garda de Mediu cu instrumente de masurare si laboratoare mobile, instrumente care azi nu se afla la GNM si nu sunt folosite pentru monitorizare si combaterea infractionalitatii.
2. Al doilea lucru ministrul trebuie sa-l faca este sa reorganizeze Garda de Mediu si Garda Forestiera intr-un corp comun, cu echipe permanente in teren, 24/24 si echipe de analiza a datelor si suport tehnic pentru evaluari si zone de risc la nivel regional si national.
3. Al treilea demers obligatoriu este punerea in functiune a Cazierului de Mediu in care sa fie inregistratele toate autorizatiile emise, controalele facute, masurile dispuse si contraventiile si infractiunile comise de persoanele juridice si fizice.
4. Al patrulea demers inseamna digitalizare si este mai mult decat un un soft care sa gestioneze o baza de date nationale cu toate companiile si persoanele fizice care au activitati cu impact de mediu si care sa cuprinda Cazierul de mediu si care sa ofere informatii procurorilor, comisarilor de mediu, politistilor si celorlalte parti interesate in combaterea infractionalitatii de mediu.
5. Modificarea legislatiei si permiterea comisarilor de mediu sa ofere probe care sa cantareasca in demersurile facute de procurori, cu tehnica omologata si capacitati tehnice de urmarire a trasabilitatii deseurilor si infractionalitatii de mediu," spune Octavian Berceanu.
Daca intrarea in Schengen inseamna o viata mai buna pentru romani, castiguri de miliarde din comert si turism, traficul ilegal de deseuri periculoase poate aduce daune de miliarde Romaniei, in lipsa unor masuri imediate", a scris Berceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News